Michel Vanden Brande wil lessenreeks portretschilderen opstarten in Hooglede

Michel poseert bij een van zijn werken waarin maar liefst 64 West-Vlaamse spreuken verwerkt zitten. (Foto JT) © (Foto JT)
Redactie KW

Hoogledenaar Michel Vanden Brande, zelf een begenadigd portretschilder, zou graag zijn wijsheid en kennis doorgeven aan anderen. Daarom zou hij in september starten met een lessenreeks rond portretschilderen.

Tijdens zijn actieve carrière in de grafische sector had Michel Vanden Brande (66) niet altijd tijd voor zijn grote passie maar sinds hij een vijftal jaar geleden met pensioen ging, is hij dagelijks vier à vijf uur in de weer met zijn verfborstels.

Twee schilderijen

“Ik werk altijd aan twee schilderijen tegelijk,” steekt Michel van wal. “Terwijl het ene werk aan het drogen is, kan ik dan verder werken aan het andere. Je mag toch wel rekenen dat ik zowat twee maanden bezig ben om een schilderij volledig af te werken. Momenteel ben ik bezig aan een eigentijdse versie van de Ark van Noach. Hier zitten toch heel wat details in en dit zal me minstens zes maanden zoet houden.”

Michel omschrijft zijn schilderstijl als magisch realisme en hij probeert ook telkens een zekere moraal in zijn werken te stoppen. “Een foto is een momentopname terwijl je bij een schilderij een heel verhaal errond kunt vertellen.”

“Een foto is een momentopname terwijl je bij een schilderij een heel verhaal errond kunt vertellen”

“Mensen die kunnen portretschilderen worden helaas een uitstervend ras. Vandaar dat ik me nu wil inzetten om die kennis te behouden en mee te geven aan anderen. In september wil ik starten met een soort mini-kunstacademie voor portretschilderaars. Een groepje van een man of tien zou daarvoor ideaal zijn. Momenteel hebben er al vijf mensen contact opgenomen.”

“Voorwaarde is wel dat kandidaten ouder zijn dan zestien jaar en kunnen bewijzen dat ze talent hebben. Daarom vraag ik ook dat ze me foto’s sturen van een of meerdere werken bij inschrijving, zodat ik een selectie kan maken. Ik zal hen dan verder wegwijs maken in de wondere wereld van het portretschilderen. Zo kan ik tips geven over het gebruik van verf en borstels, waarop ze moeten letten en hoe ze iets kunnen tekenen. Alvorens goed te kunnen schilderen, moet je eerst goed kunnen tekenen.”

Niet te koop

De gang op weg naar zijn atelier in de Roeselarestraat hangt vol met werken. “Alle werken blijven hier of komen terecht bij mijn kinderen,” vervolgt Michel. “Mijn werken zijn dan ook niet te koop. Ik zou niet weten welke prijs je moet vragen voor iets waar je maandenlang heel veel tijd en energie hebt ingestopt. De ideeën voor nieuwe schilderijen komen heel spontaan. Blijkbaar bezit ik een ruime portie fantasie,” besluit Michel.

Wie vanaf september de kneepjes van het portretschilderen wil leren, kan een mailtje sturen naar hetportret@hotmail.com, met vermelding van naam, adres, leeftijd en een of meerdere foto’s van zijn werk. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier