‘Metamorfose’ strijkt neer aan De Troubadour in Bissegem

Het beeld verhuisde van het Overbekeplein naar Bissegem. © EDB
Redactie KW

Sinds deze week staat ‘Metamorfose’, een abstract bronzen beeld van de uit Menen afkomstige beeldhouwer Maurits Witdouck aan oc De Troubadour in Bissegem.

Het beeld ‘Metamorfose’ werd in 1988 onthuld op het Overbekeplein in Kortrijk. “Het was een schenking van de Kortrijkse voedingsdistributiegroep NV Kerkhof-Grijspeerdt aan stad Kortrijk en moest de band tussen industrie en cultuur beklemtonen”, vertelt de Bissegemse architect Carlos Debucquoy. Hij stelde in de Adviesraad Kunst in publieke ruimte voor om het beeld naar Bissegem te brengen. Hij werd in dit voorstel gesteund door onder meer schepen An Vandersteene en door secretaris Catherine Baelde.

Overvloeien in een nieuwe component

“NV Kerkhof-Grijspeerdt was in de twintigste eeuw één van de grootste voedingsketens in België met winkels zoals Centra en Flash. Het beeld werd geschonken naar aanleiding van een groots feest bij het afsluiten van de activiteiten van de voedingsdistributiegroep.” De naam van het beeldhouwwerk verwijst naar de overgang van twee elementen die in elkaar overvloeien en een nieuwe component vormen.

“Dat was wat toen ook gebeurde met NV Kerkhof-Grijspeerdt. Er werden samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met andere bedrijven waaruit in 1990 de United Distribution Holding ontstond, gekend van ondermeer de Spar-winkels die nu tot de Colruyt-groep behoren.”

Reinigen

Na de metamorfose van het Overbekeplein tijdens het eerste kwartaal van 2017, werd bekend dat het beeld naar Bissegem zou verhuizen. Het moest echter eerst gereinigd worden want er stond graffiti op. Daar kreeg het dinsdag een definitieve stek aan oc De Troubadour. “Een gelijkaardig abstract beeld als ‘Metamorfose’ staat in de tuin van het voormalige Gentse dominicanenklooster Het Pand, dat fungeert als visitekaartje van de universiteit”, weet Carlos.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier