Meesters Henri en Jelle vatten ‘escape room’ in een box

Links Henri Vanneste en rechts Jelle Seynaeve met hun boxen. © EDB
Redactie KW

Met Escape the Box creëerden Henri Vanneste (37) en Jelle Seynaeve (32), twee leerkrachten aan vbs Sint-Theresia Rollegem, een uniek concept dat aanslaat bij teambuildings en familiefeestjes.

Henri Vanneste woont met Inne Steelant en dochtertje Sam in Kortrijk. Hij voetbalt bij SDJ Bellegem. Hij vindt het fijn om creatief bezig te zijn en opdrachten te bedenken. Ook zijn collega-leerkracht bij vbs Sint-Theresia Jelle Seynaeve, die in Heule samenwoont met Lieselot Coelembier deelt deze creatieve hobby. Samen organiseren ze met enkele vrienden ook het Lux-festival in Rollegem. Organiseren zit hen in het bloed, want bij hun bedrijfje ‘2 entertain U’ kan je terecht voor teambuildings, activiteiten of feestjes en Escape the Box.

Vier boxen

“We vinden ‘escape rooms’ zelf heel tof om te doen, maar zochten een manier om dat bij de mensen thuis te brengen”, zeggen Henri en Jelle. “Natuurlijk kan je de mensen niet opsluiten in een ruimte bij hen thuis.” De twee collega’s begonnen met het prototype van een curverbox met raadsels. Dit werkten ze uit tot hun eindconcept, een houten box met allerlei opdrachten om de box helemaal te kunnen openen. Na een eerste box vorige zomer werd nu ook het tweede exemplaar gelanceerd, en Henri en Jelle zijn ondertussen bezig met het ontwerp van een derde exemplaar dat een compacter duplicaat van de eerste wordt. “Het is de bedoeling om tegen maart, als ons bedrijfje een jaar bestaat, ook de vierde box waar we mee bezig zijn klaar te hebben“.

Handelsmerk

Alles begon voor de mannen toen een ex-collega hen vroeg een teambuildingsactiviteit te organiseren. “We vonden het fijn om zoiets te doen in bijberoep, maar we wilden een handelsmerk waarvoor de mensen naar ons moeten komen. Ook escape rooms ‘boomen’. Wij deden er zelf al vijf of zes, en telkens hebben we ons geamuseerd, maar in elke stad rijzen ze als paddenstoelen uit de grond.”

Escape the Box kan dienen als teambuilding, maar is ook fijn voor particulieren. Om Escape the Box te spelen heb je altijd internet nodig. Door een persoonlijke code – die je krijgt na inschrijving en betaling via www.escapethebox.be – op de website in te typen, begint het spel en kan je door het oplossen van raadsels, het vinden van codes en het gebruik van alle materiaal na tien uitdagingen de box kraken. De maximumtijd die je krijgt om alles te ontrafelen is twee uur. Indien je extra tips nodig hebt wordt er drie minuten afgetrokken maar goede antwoorden leveren vijf minuten extra tijd op. “Als het niet lukt om de box te kraken binnen de tijd, krijgen de mensen wel de kans om het spel uit te spelen. Dat vinden we heel belangrijk.”

Unieke code

Tijdens de feestdagen waren de boxen ‘hot items’ en werden kerst- en oudejaarsavonden creatief ingevuld bij de gebruikers. Het spel is ideaal voor groepen van vijf tot acht personen.

Henri en Jelle onderzoeken nu hoe ze met hun boxen nog kunnen groeien. “Nu leveren we binnen een straal van 15 km rond Kortrijk maar de mensen kunnen hun box ook zelf komen afhalen. We moeten komen tot een systeem waar het vervoer verder kan uitgebreid worden en onze ultieme droom is een locatie te creëren waar mensen via hun unieke code de box zelf kunnen afhalen en hem losmaken.” De gebruikers zijn alvast laaiend enthousiast en postten al leuke foto’s op de Facebookpagina Escapethebox.

Escape the Box kost 60 euro, daarvoor kan de je box drie dagen gebruiken. Er wordt 10 euro bijgerekend voor het leveren of om de box weer op te halen. De box langer houden is ook mogelijk mits bijbetaling. Er is een veilig online reserverings- en betalingssysteem. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier