‘Meester Mitraillette’ van uitgeweken West-Vlaming Vantoortelboom is Boek van de Maand in Nederland

Jan Vantoortelboom won met zijn eerste boek De Verzonken Jongen de Bronzen Uil. (Foto Uitgeverij Atlas)
Redactie KW

De Nederlandse boekenverkopers hebben Jan Vantoortelbooms ‘Meester Mitraillette’ verkozen tot boek van de maand.

Dat doen vier onafhankelijke boekenverkopers maandelijks voor het populaire tv-programma De Wereld Draait Door – het VARA-praatprogramma met de razendsnel sprekende Matthijs Van Nieuwkerk. Zij tippen elk laatste dinsdag van de maand een boek dat hen persoonlijk is bijgebleven en ze tippen er één dat ze alle vier als niet te missen en echt wel te lezen boek naar voren schuiven.

Voor februari is dat dus Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom geworden. De boekhandelaars waren het er unaniem over eens dat het boek de lezer al van op de eerste bladzijde in zijn greep houdt. Het is een klein, compact verteld verhaal, maar een groot verhaal, legden de boekhandelaars uit op het Nederlandse scherm.

Ze vonden het ook in een prachtige taal geschreven. Stilistisch bijzonder mooi. De auteur schuwde zijn (West-) Vlaamse komaf niet en gebruikt een aantal wendingen en woorden die in Nederland niet zo gebruikelijk zijn, maar blijkbaar hindert dat dus die Nederlandse lezer totaal niet.

Een van de boekhandelaars vond dat het desolate West-Vlaamse landschap zo nadrukkelijk aanwezig is in het boek dat het is alsof je er als lezer zelf bij bent.

Kortom: ‘Open Boekje’ van deze week en ‘De Wereld Draait Door’ vinden mekaar: het boek is een must voor al wie van knap geschreven verhalen houdt met mensen van vlees en bloed erin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier