Meer dan 100 bekende Oostendenaren in spotprent vereeuwigd op Ullemuul’n

Gebiologeerd kijkt Gunter Lamoot van op de expowand onder de Nieuwe Gaanderijen mee in het pas verschenen boek met karikaturen van bekende Oostendse koppen getekend door Seamoose Bart - Seamoose- Simoens (rechts) en van onderschriften voorzien door Timmy Van Assche (links).
Redactie KW

Precies 139 bekende Oostendenaars lieten zich gewillig door stadsgenoot en karikaturist Bart Simoens portretteren. Journalist Timmy Van Assche gaf hen ook een stem. Het resultaat laat zich genieten in twee tentoonstellingen en een boek.

139 karikaturen van bekende Oostendse koppen dat krijg je als resultaat als een fanatiek niet-skiër toch op wintersport vertrekt: Grafisch vormgever en karikaturist Bart – Seamoose – Simoens verveelde zich op de jaarlijkse gezinsexcursie en greep naar zijn tekenpen. Het uiteindelijk resultaat: 139 gezichten kijken je vandaag aan van op evenveel schoendoosdeksels. In het Oostends zijn dat vrij vertaald even veel dekselgezichten of ‘Ullemuul’n’. Arno, James Ensor, Mark Vanmoerkerke, Lucy Loes, johan Vande Lanotte, Guga Baul, Wendy Van Wanten, Johannes Verschaeve, Marvin Gaye, Kama, Herr Seele, Martin Heylen, Emma Plasschaert… .

Een selectie markante Oostendenaars op culturele, economisch, politiek, sportief, artistiek of mediageniek vlak actief. “Nadat ik eerst karikaturen maakte van vrienden en kennissen, trok ik m’n stoute schoenen aan en contacteerde ik ook bekende Oostendenaars. Ik zie mezelf als parttime humorist, maar fulltime Oostendenaar”, typeert Seamoose zichzelf.

“Parttime humorist, fulltime Oostendenaar”

Vriend en freelance journalist Timmy Van Assche laat de ‘sprekende’ gezichten ook nog aan het woord. Elke geportretteerde vertelt in het pas verschenen gelijknamige boek met een selectie van 46 geselecteerde tekeningen vrij en vrank over zijn/haar band met deze kleine grootstad aan zee. “Ze vertellen ongezouten, openhartig en vrijuit over hun stad. Dat betekent dat ze de schoonheid belichten, maar de rauwe randjes niet uit het oog te verliezen. Ze praten over hun passies en trachten een levensles mee te geven”, aldus Timmy Van Assche.

Nog eens 27 staan model in de openlucht expo onder de Nieuwe Gaanderijen tot en met 27 augustus. Net even lang als alle originele tekeningen die te zien zijn in de Beau Site. Daar is ook het boek, een uitgave van Bibliodroom te koop voor 22,95 euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier