Meense volksharmonie Sint-Jozef gaat de Franse toer op

De leden van de Koninklijke volksharmie Sint Jozef trekken voor een weekend naar Reims waar ze verbroederen met de lokale harmonie. © WO
Redactie KW

De Volksharmonie reist op zaterdag 14 april af naar Reims. Daar brengen ze een tweedaags tegenbezoek aan de Franse stad en zullen ze opnieuw samen met de Harmonie Municipale de Reims een dubbelconcert spelen.

Op 25 en 26 maart vorig jaar kwam de Franse harmonie naar Menen afgezakt voor een verbroedering met de Volksharmonie en een dubbelconcert in het kader van de herdenking ’14-’18.

“Als harmonie uit een stad met een kleine 200.000 inwoners krijgen de Fransen regelmatig de vraag van andere harmonies om te komen optreden in Reims, maar zelf worden zelf niet zo vaak uitgenodigd”, verduidelijkt voorzitter Dominiek Allaert. “Aanvankelijk reageerden ze dan ook eerder sceptisch op ons verzoek voor een verbroedering. Daarom hebben we hen éérst uitgenodigd naar Menen en daar gingen ze wel graag op in. Ze zijn toen naar hier gekomen met een 80-tal mensen, waaronder 50 muzikanten. Ze waren erg te spreken over hun tweedaagse in Menen en nu mogen we dus naar ginder voor een tegenbezoek.”

“Met 91 personen, waaronder maar liefst 57 muzikanten, zullen we de stad Menen vertegenwoordigen in Reims. Het is mooi om te constateren dat we een bloeiende vereniging zijn.”

Lokale champagneboer

Zaterdagochtend vertrekt de volksharmonie naar Reims. Hun Franse collega’s organiseren op zaterdag een dagvullend programma met ontvangst, lunch en een bezoek aan de stad en de Cathédrale Notre-Dame. ‘s Avonds is er dan het Frans-Belgisch dubbelconcert in de Manège de Reims. De Meense harmonie onder leiding van dirigent Astrid Lecluyse zal de eerste helft van het concert verzorgen, de harmonie van Reims neemt de tweede helft van het concert voor haar rekening en beide harmonies spelen ook een gezamenlijk nummer.

“Op zondag bezoeken we dan het kleinschalige familiebedrijf van lokale champagneboer Gaston Revolte. We zullen er champagne degusteren en ook lunchen op het bedrijf”, aldus de voorzitter.

Taptoe

Vergeleken met de Harmonie Municipale de Reims die in 2010 haar 200ste verjaardag vierde, is de 120-jarige Volksharmonie Sint-Jozef nog behoorlijk jong. De volksharmonie telt 65 spelende leden. Met Athalo beschikt ze over een jeugafdeling met een 40-tal jonge muzikanten, en er zijn ook het slagwerkensemble Barakatak en de Muziekmaatjes.

Volgende grote afspraak voor de harmonie is de taptoe in het wijkcentrum De Koekuit en die vindt plaats op 1 juli.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier