Martine Jonckheere speelt De Roze Draad voor eigen volk in Roeselare

Jo Lemaire en Martine Jonckheere brengen in De Roze Draad verhalen over borstkanker. (Foto Think-Pink)
Redactie KW

Zondagnamiddag gaat De Roze Draad in première in De Spil Roeselare. In de voorstelling vertelt Martine Jonckheere over haar borstkanker, Jo Lemaire zorgt voor passende muziek.

De Roze Draad is een voorstelling ten voordele van Think-Pink, de nationale borstkankerorganisatie. “Vorig jaar vroeg Heidi Vansevenant, de drijvende kracht achter Think-Pink, me of ik wilde meespelen in een promofilmpje over de elektrische Think-Pinkfiets voor Focus-WTV. Dat viel ontzettend goed mee en omdat Think-Pink op dat moment op zoek was naar een nieuwe ambassadrice, kreeg ik de vraag of ik dat wou doen”, vertelt Martine Jonckheere.

Hoe is de voorstelling De Roze Draad ontstaan?

“Heidi wist dat Jo Lemaire, die al langer Think-Pinkambassadrice is, en ikzelf vriendinnen zijn. We leerden elkaar kennen toen mijn echtgenoot Filip bij haar band speelde en het klikt gewoon heel goed tussen ons. Al vlug vroeg Heidi ons of we het niet zouden zien zitten om samen iets te doen, en aangezien Jo zangeres ben en ik actrice, kwamen we al vlug bij een voorstelling uit.”

Borstkanker is ongetwijfeld geen gemakkelijk thema om een voorstelling rond te maken?

“Het is niet omdat het om borstkanker gaat, dat je het loodzwaar hoeft te zijn. Je kan het ook luchtig maken, al blijft het natuurlijk wel een emotioneel onderwerp. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we iets zouden doen met de verhalen van tien andere dames, maar al vlug kwamen we tot de vaststelling dat we daar te weinig tijd voor hadden. Als je zoiets doet, dan moet je echt wel de tijd hebben om die dames te leren kennen. En dus kreeg ik de vraag of ik het zou zien zitten om mijn eigen verhaal te brengen.”

Ik kan me voorstellen dat u toch even over die vraag moest nadenken.

“Inderdaad. Ik was enerzijds bang dat mijn eigen verhaal té dicht bij mij zou staan, dat het te emotioneel zou worden, en anderzijds vreesde ik ook dat het te egoïstisch zou overkomen. ‘Ze is daar weer met haar borstkanker’… Maar het feit dat ik met mijn verhaal vrouwen, koppels die geconfronteerd worden met borstkanker kan helpen, trok mij over de streep. Al was het niet evident. Alle herinneringen kwamen opnieuw boven, je herbeleeft alles, je voelt alles opnieuw… Ik ben trouwens geschrokken van hoe emotioneel ik me voelde toen we het stuk voor de eerste keer opvoerden tijdens de showcase…”

In de voorstelling leest u ook brieven voor van kankerpatiëntes die het niet gehaald hebben.

“Dat is onze ode aan deze dames en alle dames die het gevecht aangegaan zijn. Deze vrouwen waren al terminaal toen ze de brieven schreven en desondanks gaat er een enorme kracht van uit.”

Ook uw eigen zus Carmen overleed aan kanker.

“Ook dat komt natuurlijk terug naar boven… Ik denk dat het ook wel de kracht van de voorstelling is, dat ik dat allemaal zelf heb meegemaakt. Je kan als actrice natuurlijk wel spelen dat je kanker hebt gehad, maar als dat dan echt gebeurd is, dan is dat toch nog anders. Al schuilt daar ook de grote uitdaging in: als actrice mag je je niet verliezen in je eigen emoties, je moet het toch vanop een zekere afstand kunnen vertellen.”

Jo Lemaire zorgt voor de muziek.

“Jo is fantastisch. Ze bewerkte covers van bekende nummers die bij het verhaal aansluiten, maar schreef ook een aantal nieuwe nummers. Prachtig.”

De première van De Roze Draad vindt nu zondag plaats in Roeselare, uw geboorteplaats.

“Ja, dat zal toch een specialleke worden. (lacht) Ik moet bekennen: ik vind het altijd moeilijk om voor eigen publiek te spelen, en dan is het nog de première ook. De zenuwen zullen door mijn lijf gieren, dat weet ik nu al. Maar ik ga ervoor! Het is mijn kleine bijdrage om vrouwen te helpen bij hun strijd tegen de ziekte en hen te tonen dat er leven is na borstkanker. Daar ben ik zelf het levende bewijs van!”

(SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier