Martine is eerste keizerin in Orde van de Vlasc’haard

Keizerin Martine werd officieel aangesteld en kreeg de sleutels overhandigd. © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Martine Nottebaert werd dit weekend op het stadhuis gekroond tot keizerin van de Orde van de Vlasc’haard. De voorzitster van de carnavalsvereniging voor doven en slechthorenden is de eerste vrouw die deze eer te beurt valt. “Om die titel de verdienen moet carnaval echt door je aderen stromen”, zegt haar zoon Dieter Haghebaert.

De Orde van de Vlasc’haard bestaat al 36 jaar en is daarmee de oudste carnavalsvereniging van Kortrijk. “De vereniging werd in oorsprong opgericht voor doven en slechthorenden. Ondertussen staan we open voor iedereen en zijn er ook heel wat horenden lid van de orde”, vertelt Dieter Haghebaert.

Om de titel van keizer of keizerin te verdienen moet je in een periode van elf jaar drie keer verkozen worden tot prins of prinses. Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis van de orde dat een vrouw drie keer werd verkozen. Martine krijgt de titel Keizerin Martine I. “Jaarlijks verkiezen we via een schriftelijke en praktische proef een prins of prinses. Om kans te maken op de titel moet je zeker 80 procent behalen.”

Cape

“Het engagement van de leden en zeker van de prinsen en keizers is groot”, weet Dieter, die ook keizer is. “Je moet je echt willen inzetten voor carnaval. Met onze vereniging hebben we jaarlijks een kaarting en een diner met showavond. Daarnaast trekken we er bijna elke weekend op uit naar stoeten en evenementen van andere carnavalsverenigingen. Iedereen heeft ook een eigen kostuum dat we dragen bij officiële gelegenheden. Naar aanleiding van haar nieuwe functie heeft Martine nu een cape gekregen met de vermelding van keizerin.”

Ook vader Freddy is prins van de orde. “Die liefde voor het carnaval zit dus echt wel in de familie, mijn ouders hebben de passie doorgegeven” vertelt Dieter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier