Martin Heylen trekt door Sijsele met camerabril : “Dringend nood aan meer nuance”

Martin bekijkt de vluchtelingenproblematiek vanuit het standpunt van een dorp: "We hebben te lang gedacht dat het niet ons probleem zou zijn." (Foto Vier)
Redactie KW

In De Bril van Martin op Vier bekijkt Martin Heylen wat de komst van 500 vluchtelingen in een klein West-Vlaams dorpje doet met de inwoners.

Hij volgde het reilen en zeilen in en rond het tijdelijk opvangcentrum in Sijsele. “Zij die een mening hebben, zijn interessant. Maar zij die iets doén, zijn dat nog meer.”

Sijsele zag het aantal inwoners afgelopen najaar opeens stijgen met tien procent door de komst van vluchtelingen. Martin Heylen trok naar het dorp en bracht er verslag uit, mét een bril waarin een camera zit.

Toen werden ze omschreven als pioniers, vandaag worden economische vluchtelingen bestempeld als profiteurs

“Ik hoop met deze reeks te bekomen dat de mensen leren kijken voorbij het vooroordeel”, legt Martin Heylen uit. “Ik ben tijdens deze reeks heel vaak verrast geweest door mensen. Zij die een mening hebben, zijn interessant. Maar zij die iets doén, zijn dat nog meer. Ik hoop echt dat de mensen verder durven kijken dan hun neus lang is, want ik heb het met mijn eigen ogen gezien wat voor weg die mensen afleggen. (In Terug naar eigen land, in maart op Vier, neemt hij 6 BV’s mee langsheen vluchtroutes, red.) Dat heeft me heel erg aangegrepen en daarom denk ik ook dat deze reeks nuttig is. Er mag gerust wat meer nuance in het verhaal komen. Heel veel mensen zitten écht in nood. De bombardementen in Irak of terdoodveroordelingen omdat je niet de juiste partij steunt… Weet je, ook wij hebben een oorlogsverleden en hebben voorouders die moesten vluchten. Je had ook economische vluchtelingen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn mijn schoonouders ook naar Wallonië getrokken. Je had Vlaamse boeren die naar Duitsland trokken… Kijk maar in het Red Star Line Museum in Antwerpen: begin vorige eeuw trokken maar liefst 2,7 miljoen landgenoten naar de VS, op zoek naar geluk. Toen werden ze omschreven als pioniers, vandaag worden economische vluchtelingen bestempeld als profiteurs. Al besef ik ook dat je naast het emotionele luik, vooral praktisch moet durven zijn. We kunnen niet iedereen toelaten, maar moeten wel een degelijke opvang voorzien.”

(BVB)

>> De Bril van Martin, donderdagavond om 20.35 uur op Vier