Marionettentheater Kallemoeie uit Oostende krijgt subsidies voor uniek patrimonium

Redactie KW

De culturele erfgoedcel Kusterfgoed deelt voor het eerst subsidies uit, ook aan winnaars uit Blankenberge en De Haan.

De erfgoedcel Kusterfgoed trekt elk jaar een budget uit om specifieke projecten te ondersteunen in aanvulling op de gemeenten. Voor de eerste succesvolle subsidieronde dienden elf erfgoedspelers uit de gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge een subsidiedossier in. Acht aanvragen werden goedgekeurd, goed voor een totaal subsidiebedrag van 9.215 euro.

Onder meer het marionettentheater Kallemoeie uit Oostende, het Shantykoor uit Blankenberge, fotografe Nadine Vlaminck en de Scouts uit De Haan gaan met de subsidies van Kusterfgoed aan de slag. Marionettentheater Kallemoeie uit Oostende werd opgericht in 1928 en is daarmee het oudste marionettentheater in de ruime regio. Het unieke patrimonium bestaat uit meer dan 150 uit hout gesculpteerde marionetten, decors en rekwisieten.

Oostends patrimonium herbruiken

Kallemoeie organiseerde de voorbije jaren voorstellingen voor allerlei verenigingen en organisaties en voor scholen en feesten in alle buurten en wijken. “Figurentheater staat echter niet op zichzelf, geïsoleerd en zonder banden met de omringende wereld. Kallemoeie maakt volwaardig deel uit van het culturele landschap. Het ontsluiten en effectief herbruiken van het unieke Oostends patrimonium van dit marionettentheater behoort momenteel tot één van de belangrijkste opdrachten. Kallemoeie biedt ook ondersteuning aan vriendengroepen, wijkgroeperingen of organisaties die samen met hen een voorstelling op maat willen uitwerken”, klinkt het.

(MF – Foto MF)