Marijke Debucquoy gidst je naar verborgen Kortrijkse pareltjes

© JVGK
Redactie KW

Op zondag 10 september, Open Monumentendag, kan je genieten van een verrassend bezoek aan een van de meest geheime plekjes van de stad. Het gaat om een uniek koetshuis uit 1912. Marijke Debucquoy van de Gidsenkring Kortrijk weet er meer over.

Marijke Debucquoy was tien jaar voorzitter van de Kring en is nu ondervoorzitter. Zij houdt van oude en hedendaagse kunst en architectuur en stippelde vroeger al een Overleiewandeling uit. “Achteraan het imposante herenhuis uit de 19de eeuw in de Overleiestraat 3, bevindt zich een merkwaardig koetshuis. Het gebouw in cottagestijl met imitatievakwerk werd in 1912 opgetrokken. Tot in het eerste kwart van de 20ste eeuw waren koetshuizen met stallen vanzelfsprekend bij welgestelde burgers die uitpakten met eigen rijtuigen met paarden en koetsiers.”

Met de eigenaar

“De trend van cottages kwam overgewaaid uit Engeland. De opkomst van de auto maakte hier een eind aan. Het is dan ook uitzonderlijk zo’n koetshuis in originele toestand aan te treffen. Het is wel al 15 jaar bekend bij een klein publiek”, aldus Marijke.

“Ik heb het huis samen met de eigenaar mogen bezoeken en ben dan op zoek gegaan naar meer informatie over de nog herkenbare details. In 1910 werd het bestaande huis van de ‘olieklaarderij’ met magazijn en tuin verkocht aan R. Vercruysse. Deze liet in 1912 grote verbouwingswerken uitvoeren: zo liet hij het magazijn afbreken en vervangen door het huidige koetshuis.”

Meer info kom je te weten tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september. Dan is het te bezoeken tussen 10 en 12 uur en 14 en 18 uur.

(Peter Van Herzeele)

www.gidsenkringkortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier