Maria van Bourgondië komt opnieuw tot leven dankzij street art-project 'Legendz'

04/04/17 om 21:51 - Bijgewerkt om 21:50

In Brugge begint het eerste werk van het street art-project 'Legendz' stilaan vorm te krijgen. Sinds gisteren is Jeremiah Persyn met een hoogtewerker een zogenaamde mural aan het plaatsen op een boogscheut van 't Zand.

Maria van Bourgondië komt opnieuw tot leven dankzij street art-project 'Legendz'

De mural is een street art-interpretatie van Maria van Bourgondië. © SVV

Het werk van Jeremiah Persyn, een Brugse street artist die zeventien jaar lang in Gent gewoond heeft, maar sinds 2013 samen met zijn Brugse vriendin opnieuw in Die Scone leeft en werkt, bevindt zich op de achtergevel van het NHhotel in de Hauwerstraat, pal naast het voormalige politiecommissariaat. Drie jaar lang probeerde hij het stadsbestuur warm te maken voor een project waarbij figuren met een historische symboliek voor Brugge in een eigentijdse vorm in het straatbeeld te laten opduiken. Finaal zette burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) het licht op groen.

Menselijkheid van religie

"Door de regelgeving rond UNESCO moet je als street artist omzichtig tewerk gaan in Brugge", zegt Persyn. "Dit ga ik dan ook doen. Ik beeld de oude legende van Maria van Bourgondië uit in een nieuwe vorm. Mede door de rol van de kerk is haar historisch belang enigszins ondergewaardeerd. Ik toon haar als een ontvankelijke vrouw die haar armen openvouwt voor Christenen, Joden en Islamieten. Zelf ben ik katholiek noch gelovig, maar ik kan me wel vinden in de menselijkheid van een figuur als Jezus Christus."

Jeremiah Persyn

Jeremiah Persyn © svv

Persyn engageerde ook Stefaan De Croock alias Strook en Stan Slabbinck (STS) om deel te nemen aan 'Legendz'. Hun werk zou voor of tijdens de zomer in het straatbeeld van Brugge moeten opduiken. Op welke locaties zij zullen werken, daar worden momenteel nog onderhandelingen over gevoerd. "Stiekem hopen we ook in de rand aan de slag te kunnen, zodat we er een route van kunnen maken. Dit moet aanlokkelijk zijn voor zowel Bruggelingen als (jonge) toeristen", duimt Persyn.

(SVV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!