Marec opent permanente galerij en shop voor Belgische cartoonisten in Brugge

27/09/16 om 10:39 - Bijgewerkt om 13:02

Nadat hij eerder een pop-upgalerie in de Academiestraat 4 opende, heeft cartoonist Marec nu een permanente locatie gevonden voor The Cartoonist.be.

Marec opent permanente galerij en shop voor Belgische cartoonisten in Brugge

In de Sint-Jakobsstraat 6 in Brugge toont en verkoopt hij werk van 22 bekende cartoonisten, Vlaamse, Brusselse én Waalse.

Drie jaar geleden stond Marec, het pseudoniem van Marc De Cloedt (60), wereldberoemd in Vlaanderen als cartoonist van Het Nieuwsblad en Dag Allemaal, mee aan de basis van het Brusselse filiaal van The Cartoonist.be, een galerie waar bekende Belgische cartoonisten hun werk tonen en verkopen.

Na een try-out met een pop-upgalerie in de Academiestraat 4 zocht Marec een toplocatie in de Brugse binnenstad om The Cartoonist.be een permanente basis te geven. Die heeft hij nu gevonden in de Sint-Jakobsstraat 6. Op dit adres was jarenlang een apotheek gevestigd, uitgerekend de farmacie die ook Marec jarenlang gefrequenteerd heeft, want zijn roots liggen in Sint-Jakobs. "Vroeger kwam ik hier om medicijnen om beter te worden. Vandaag hoop ik met cartoons de geestelijke gezondheid van mensen op peil te houden", grapt Marec. "We zitten heel dicht bij de Eiermarkt en dus de gouden driehoek. Op die manier hopen we niet enkel de aandacht van Bruggelingen en streekgenoten, maar ook van binnen- en buitenlandse toeristen te lokken."

In The Cartoonist.be, die uitgebaat wordt door Marecs vrouw Martine De Vreese en hun dochter Marloes, valt werk te bekijken én te verkrijgen van 22 cartoonisten uit Vlaanderen, Brussel én Wallonië. Onder hen onder meer stadsgenoot Kamagurka, Gal, Karl, Kim, Kroll en Lectrr. "Er komen ook tentoonstellingen, voornamelijk rond bepaalde thema's", stelt Marec in het vooruitzicht. "In Brussel zitten we met een voornamelijk Franstalig publiek. Door de aanwezigheid van Vlaamse cartoonisten komen zij ook met hun werk in contact. Ook in Brugge willen we die wisselwerking nastreven."

De officiële opening van The Cartoonist.be staat gepland op zaterdag 15 oktober. Die avond geven burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, inleidingen voor de obligate receptie.

(svv + foto svv)

>> The Cartoonist.be, gelegen aan de Sint-Jakobsstraat 6, is open van woensdag tot en met zaterdag van 11 tot 18 uur. Website: www.thecartoonist.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!