‘Mag het wat meer zijn?’ heeft vrijwilligers te kort

Kamer Rood bleef op zaterdag 30 december dicht. (GF) © GF
Redactie KW

De stadswandeling ‘Mag het wat meer zijn?’verloopt een klein beetje in mineur.Niet enkel het slechte weer van de voorbije weken speelt de organisatoren parten, ook het aantal vrijwilligers dat de kijkpanden op de wandeling bemant, blijkt onvoldoende.

Onder de noemer ‘Mag het wat meer zijn?’, palmen de Kortrijkse musea Texture, Museum X en BuBox nog tot en met 8 januari tien leegstaande winkelpanden in. Zo kan je in een kamer een weefgetouw zien waaraan drie verschillende kunstenaars-wevers werken. Je kan ook knikkers laten rollen over de Kortrijkse bruggen, die door de musea en BuBox op schaal werden gebouwd in hout. In een andere kamer zie je een gigantische stadsboom, waarop je kan ontdekken of je een familieband hebt met een beroemde Kortrijkzaan (van geboorte althans). Ook de bekende Unicapoppen duiken opnieuw op. Jammer genoeg speelde het slechte weer met veel wind, regen en hopen sneeuw de organisatie parten. Ook het aantal vrijwilligers blijkt na enkele weken te weinig.

Dicht op 30 december

Het aantal bezoekers dat het parcours aflegde ligt op 3 januari op 650 mensen, het merendeel wandelt tijdens de weekends. “Op basis van de stempelkaart stellen we vast dat de meeste bezoekers alle panden hebben bezocht. Onder hen individuele bezoekers uit binnen- en buitenland, verscheidene groepen ook afkomstig uit andere provincies, veel gezinnen met kinderen en mensen met verschillende achtergronden”, duidt Catherine Baelde van BuBox.

“Het label behouden we voor pop-ups” – Catherine Baelde, ‘Mag het wat meer zijn?’

Wat opviel was dat op 30 december er enkele panden gesloten bleven. Onder meer het paradepaardje Kamer Rood, met een gedeelte van de exclusieve kantverzameling van Museum Texture. “Ik kan bevestigen dat er op 30 december jammer genoeg te weinig vrijwilligers waren. Ik wil alvast wel alle opgedaagde vrijwilligers van harte bedanken“, zegt schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA).

Nieuwe verhalen

Het Team Musea en BuBox zijn wel tevreden met de positieve reacties van het publiek. “Zowel op het concept, de inhoud als de uitwerking. Het publiek apprecieert ook de aandacht voor de duurzaamheid van het project door het recupereren in de musea van de knikkerbaan, de spelen ‘Kortrijk’ en ‘Wie is wie’.” Ook de collega’s van Museum X zijn positief: zij verzamelden nieuwe verhalen over Kortrijk. “We zijn zeer dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers die onze werking hebben overgebracht aan het publiek. De aanwezigheid van de vrienden van het Vlas, leden van de vereniging Familiekunde en individuele gidsen was een meerwaarde in vele vitrines”, aldus schepen Vandersteene.

In de toekomst wordt het label ‘Mag het wat meer zijn?’ behouden voor volgende pop-upacties. “Op basis van een evaluatie beslissen we of het concept van een parcours in leegstaande panden behouden blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier