Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bekroont David Van Reybrouck uit Brugge en Roland Willemyns uit Diksmuide

Redactie KW

Schrijver David Van Reybrouck ontvangt dit jaar de Henriëtte Roland Holst-prijs voor zijn boek Tegen Verkiezingen. Emeritus-hoogleraar taalkunde Roland Willemyns ontvangt de Prijs voor Meesterschap voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde maakte de prijzen vrijdag bekend.

“David Van Reybrouck weet in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken. Hij weet burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat”, staat er in het juryrapport.

De Prijs voor Meesterschap ging naar emeritus-hoogleraar taalkunde Roland Willemyns voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre. De gouden penning wordt om de vijf jaar afwisselend toegekend aan een historicus, een schrijver, of een taal- of letterkundige. “De wetenschappelijke ontwikkeling van de neerlandistiek in binnen- en buitenland heeft Willemyns onmiskenbaar mee vorm gegeven tijdens de vier voorbije decennia. Hij was een van de eerste die lokale taalkundige onderzoeksthema’s internationaal op de kaart zette”, aldus de jury.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier