Maarten Van den Bussche klaagt toenemende radicalisering aan in eerste solovoorstelling

Redactie KW

Het Entrepot, de creatieve vrijhaven in Brugge, houdt een traditie in ere: ook dit seizoen wordt afgesloten met een ‘Double Bill Night’. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei spelen de (uitgeweken) Bruggelingen Maarten Van den Bussche en Jonas Vanhullebusch hun nieuwe voorstellingen. Met zijn solodebuut rekent Van den Bussche af met de toenemende radicalisering in onze maatschappij.

Het voorbije decennium liet Maarten Van den Bussche zich niet onbetuigd in creatief jong-Brugge. Zo maakt hij al jaren deel uit van Bij Gebrek Aan Beter, het collectief dat de afgelopen jaren Vama Veche opleukte met allerlei knotsgekke interventies.

Op studievlak legde de 25-jarige Van Den Bussche een hobbelig parcours af. Tijdens zijn humaniora volgde hij Latijn-Wiskunde aan het Sint-Andreasinstituut. Twee studiejaren theaterregie aan het RITCS in Brussel leverden geen diploma op. Met meer succes behaalde Van den Bussche een master Taal en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel volgt hij een postgraduaatprogramma voor artistiek onderzoek in a.pass in Brussel.

Solovoorstelling

In Het Entrepot waagt hij zich aan zijn eerste solovoorstelling: ‘Bangeman, Bozeman & Zonen’. ?De voorbije jaren ben ik al met één en ander naar buiten getreden, maar deze performance beschouw ik zowat als mijn debuut”, legt de naar Antwerpen uitgeweken Sint-Michielsnaar uit. Net als veel van zijn generatiegenoten stelt hij vast dat de wereld op vele vlakken op de dool is en dat de traditionele ideologieën steeds minder draagvlak genieten. ?Met mijn performance, qua scenografie opgevat als een multimediale vertelling, bouw ik een brug tussen mezelf en een verwarde wereld”, legt Van den Bussche uit. ?Ik probeer speels om te gaan met een an sich bijzonder serieus onderwerp, namelijk radicalisering. Niet alleen de islamitische variant, maar ook de neoliberale doctrine, waar we in het westen te weinig bij stilstaan. Net als Joost Vandecasteele probeer ik wat lucht te brengen in een maatschappijkritische thematiek door het wapen van de humor te hanteren. In een entertainende wervelwind van verwarring probeer ik het gekaapte begrip radicalisering opnieuw te ijken.”

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier