Maak kennis met Aloïske uit Koksijde, de nieuwe ster uit Komen Eten

Redactie KW

De praatgrage Aloïs Vermet verovert deze week de harten van televisiekijkend Vlaanderen.

Aloïs Vermet kan je vanaf maandag 15 september een weeklang bezig zien in het tv-programma ‘Komen Eten’. (Foto EDK)

Aloïs is 64 jaar en ondertussen twee jaar met pensioen. Hij was vroeger werkzaam als banketbakker in Brussel en later Antwerpen. “Ik heb in die periode dan misschien wel een andere tongval geadapteerd, maar in mijn hart voel ik me nog altijd West-Vlaming. Ik ben namelijk opgegroeid in Middelkerke. Toen ik de professionele deur achter mij dichttrok wou ik vooral meer stilstaan bij de dingen en genieten, en waar kan dat beter dan aan de zee? Ik en mijn vrouw Colette trokken daarop naar Koksijde. Nu zitten we hier verschanst tussen de natuur, in een huisje in de omgeving van de Hoge Blekker. Heerlijk.”

“Niet getwijfeld”

Aloïs is ooit in Brussel terechtgekomen nadat hij zijn diploma patisserie behaalde aan hotelschool Spermalie in Brugge. “Maar ondanks het feit dat ik onderlegd ben in de ‘patisserie’ heeft ‘koken op zich’ mij altijd al geboeid. Thuis stond ik negen van de tien keer achter de potten. Ik hou van experimenteren en het werken met pure producten. Mijn favoriete lectuur zijn kookboeken en ik ben een vaste bezoeker van websites van bekende chefs. Dat boeit me allemaal heel erg. Toen ze mij vroegen om deel te nemen aan Komen Eten moest ik dan ook niet twijfelen. Mijn menu kan ik nog niet verklappen, maar om een tipje van de sluier op te lichten: ik hou van vis en zeevruchten.”

Dankzij SOS Piet

De redactie van het programma traceerde Aloïs nadat hij drie jaar geleden een grote indruk had gemaakt als deelnemer aan het programma ‘SOS Piet’. Het was blijkbaar zijn humor en zijn hartelijkheid die hen bekoorde. “Ik had me toen ingeschreven omdat mijn paprikasoep maar niet lukte. Ik heb toen een fantastische namiddag gehad met de filmcrew en met Piet Huysentruyt zelf. Omdat je tijdens Komen Eten ook ontvangen wordt bij Piet in de Ardèche, zei ik ja. Ik wou hem best wel nog eens terugzien. Eenmaal daar ging er ook bij Piet een belletje rinkelen. Toen heb ik hem overigens nog eens met een cadeautje bedankt voor zijn kooktips. Dat apprecieerde hij heel erg.”

Aloïs ontpopte zich deze week tot de ster van het nieuwste seizoen van Komen Eten. Zijn sappige uitspraken en ongezouten mening konden duidelijk een ruim publiek bekoren.

(CTM)

>> Vier zette een webpagina online waar liefhebbers de markantste oneliners van Aloïs tot in de treure kunnen (her)beluisteren :

http://www.vier.be/komeneten/artikels/zeg-het-met-alo%C3%AFs/218897