Ludwig Poignie regisseerde laatste theaterproject als leerkracht

We zien vooraan Ludwig Poignie, met achter zich de acteurs en actrices van Zipzap. (Foto EDB)
Redactie KW

Op woensdag 26 april vond voor de laatste keer een theaterproject plaats in Guldensporencollege Groeninge onder leiding van leerkracht en bezieler Ludwig Poignie. In september gaat de culturele duizendpoot uit Anzegem met pensioen.

Na 50 repetities met 65 leerlingen en enkele leerkrachten waren de 14 voorstellingen die woensdag doorheen de school plaatsvonden een succes. “Zipzap was een reis door de tijd in een tijdscapsule. Door het doorspoelen en terugkeren in de tijd maakten de leerlingen op een boeiende manier kennis met de geschiedenis, die ze op het einde niet meer saai vonden”, vertelt Ludwig, die zelf vindt dat hij met dit project en die cast in schoonheid kon eindigen. Het was zijn 26ste groot cultureel project op school. Ludwig engageerde zich al om volgend jaar op school toch nog een cursus initiatielessen rond theater te komen geven.

Onbeschreven blad

Ludwig Poignie wordt op 2 mei 60 jaar. Hij is getrouwd met Nadine Heuse en heeft drie dochters: een lerares, een journaliste en een uitgeefster. Hij is zelf oud-leerling aan het Sint-Jozefinstituut in Kortrijk, waar hij Latijn volgde. Daarna volgde hij de opleiding Nederlands, Engels en Duits in Torhout. Ludwig heeft er ook opleidingen als leraar voor speciale onderwijstypes en voor blinden en doven opzitten. 38 jaar gaf hij les Nederlands en Engels. Hij was ook leerlingenbegeleider en cultuurpromotor.

“Ik begon in 1979 in het Sint-Jozefinstituut, dat later de Pleinschool werd en nu Guldensporencollege Groeninge heet. Ik had ongelofelijk veel geluk om zo’n vlakke carrière te hebben zonder me zorgen te moeten maken of ik werk zal hebben of niet, en dan nog bij leerlingen met de leeftijd die me het meest ligt. Jongeren uit het eerste en tweede middelbaar zijn een onbeschreven blad aan wie je nog alle kansen kan bieden om hun talenten te ontwikkelen.”

Het kernwoord van Ludwig is altijd ‘motivatie‘ geweest. “Als jongeren gemotiveerd worden, zullen ze enthousiast zijn en dingen doen.”

“Ik had het geluk dat ik mocht werken met leerlingen met de leeftijd die mij het meest ligt”

Op school was Ludwig gedurende meer dan 20 jaar ook de organisator van de reizen naar Canterbury voor telkens 150 jongeren en hij organiseerde 19 keer de poëziewedstrijd ‘Gebroken Wit’ in Kortrijk.

Veel plannen

Stilvallen zit er bij Ludwig niet in. “Ik wil nieuwe initiatieven die met cultuur te maken hebben uit de grond stampen”, zegt hij. “Ondertussen wil ik ook nog blijven werken met jonge mensen.”

Al anderhalf jaar is Ludwig bezig met schrijven, scènes in elkaar steken en mensen en verenigingen samenbrengen voor een grote evocatie in Anzegem in 2018 over de bevrijding van Anzegem in 1918. In Anzegem kreeg hij trouwens de cultuurtrofee 2016. Hij is bovendien bestuurs- en acterend lid van de Koninklijke Toneelgroep Lust in ‘t Schone van Ingooigem, waar hij al 24 producties regisseerde. Ook voor andere gezelschappen regisseerde hij toneelstukken en hij werkte aan verschillende evocaties en herdenkingen mee. Hij zong ook 15 jaar in Provinciaal Uitmuntendheidkoor Alleuia uit Ingooigem en was bijna een decennium actief lid van de Anzegemse cultuurraad.

Op zeker anderhalf miljoen boeken staat de naam van Ludwig want hij was 25 jaar medeauteur van didactische leerhandboeken Nederlands en hij werkte mee aan kortverhalen en leesboekjes. Hij was 27 jaar leesbegeleider van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. “Bij geluk van leven zou ik ook nog heel veel schone dingen in de wereld willen zien zoals kunst, muziek, toneel en opera. Ik heb een enorme interesse in steden en musea en wil nog zoveel ontdekken, waar ik tot nu toe nog geen tijd voor kon maken”, besluit de gedreven leerkracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier