Lucas Meersman te gast in de House Gallery

Lucas Meersman woont al een tijdje in Oostende. Hij stelt de komende weken tentoon in de House Gallery. © ML
Redactie KW

De komende weken stelt kunstschilder Lucas Meersman een aantal églomisés of achterglasschilderijen tentoon in de House Gallery

De uit Temse afkomstige maar sinds 1998 in Oostende aangespoelde kunstschilder stelt in de House Gallery aan het Mijnplein o.a. een aantal van zijn achterglasschilderijen ten toon. De 78-jarige kunstenaar studeerde medio jaren vijftig van de vorige eeuw aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en Luik en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en kende in zijn artistieke carrière zowel figuratieve als abstracte periodes.

De églomisé is een discipline waarbij direct op de achterzijde van een transparante beelddrager wordt geschilderd. De creatie is dan aan de voorzijde van de (glas)plaat te zien in spiegelbeeld. Die techniek zorgt ervoor dat de eerste laag die op het glas wordt aangebracht de laatste laag is die anders op hout of doek zou geschilderd worden.

Lucas Meersman is één van de nog levende kunstenaars die deze techniek die al in de oudheid werd beoefend subliem beheerst. In de eerste helft van de 19de eeuw was Oostende zowat het Europees centrum van de maritiem geïnspireerde achterglasschilderijen.

De tentoonstelling loopt tot 16 mei in de House Gallery op het Mijnplein 6 in Oostende. Elk weekend van vrijdag tot zondag van 14 tot 18 uur. Ook op afspraak: tel. 0475 784911.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier