Louis Talpe, Ann Tuts en Kurt Defrancq in nieuwe film over de Bende van Nijvel

'Niet Schieten' brengt acteur Jan Decleir en regisseur Stijn Coninx 25 jaar na 'Daens' opnieuw samen. © GF
Redactie KW

Dinsdagvoormiddag startten de opnames van ‘Niet Schieten’, de nieuwe film van Stijn Coninx gebaseerd op het levensverhaal van David Van Den Steen. De film vertelt het verhaal van de Bende van Nijvel vanuit het standpunt van Davids grootvader en start bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst.

Ruim 25 jaar na ‘Daens’ betekent ‘Niet Schieten’ een nieuwe grote en intense samenwerking tussen regisseur Stijn Coninx en acteur Jan Decleir met een historisch verhaal dat tot onze recente geschiedenis behoort. Jan Decleir neemt de rol van David Van Den Steens grootvader op zich. ‘Niet Schieten’ start bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij de ouders en zus van de toen 9-jarige David Van de Steen voor zijn ogen worden neergeschoten. David’s grootouders vangen hem op.

“Na het lezen van het boek en mijn eerste ontmoeting met David inmiddels bijna 7 jaar geleden, heb ik geen seconde getwijfeld: dit verhaal wilde ik verfilmen!”, vertelde Stijn Coninx. “David kwam onverwacht en ongewild terecht in één van de grootste gewelddaden die ons land op haar grondvesten deed daveren. Meer dan 30 jaar later is zijn verhaal helaas niet alleen historisch belangrijk, maar ook terug heel actueel.”

Talpe en Tuts

Jan Decleir speelt de hoofdrol van David’s grootvader, Viviane De Muynck vertolkt de grootmoeder. De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broertjes Mo en Kes Bakker (‘Zie Mij Graag’) nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel.

David’s ouders worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello, het zusje Rebecca door Zita Wauters die hiermee haar eerste filmrol beet heeft. Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers.

Naast opnames in Aalst, Brussel en Mechelen zullen cast en crew van ‘Niet Schieten’ ook kustgemeente De Haan neerstrijken.