Lola in finale The Voice: “Ik heb liever erkenning dan herkenning”

Redactie KW

Lola Obasuyi (19) is de enige overgebleven vrouw in de finale. Met haar powerstem en sympathiek voorkomen veroverde ze al veel harten. “Koen heeft me geleerd hoe ik een show moet brengen.”

“Het is al een hele drukke week geweest”, glimlacht Lola als we haar spreken net voor een radio-interview op Qmusic. “Weken eigenlijk. Nerveus? Dat valt over het algemeen mee. Meestal begint dat donderdagavond, maar het meest zenuwslopende is het wachten op de uitslag. Als je daar staat… Ik merk vooral dat ik op voorhand mezelf moet bezighouden. Als ik stilsta, dan komt het niet goed. De finale is voor mij net als alle andere voorgaande weken, hoe raar het ook klinkt. Hard werken om er te geraken en mij op het moment zo goed mogelijk amuseren.”

https://www.youtube.com/watch?v=N96gJOmOgw0

Lola zag een hele tijd geleden een advertentie op Facebook opduiken met een oproep voor kandidaten voor het nieuwe seizoen van The Voice van Vlaanderen. “Een video inzenden vanop je kamer, daar is nu ook niet bepaald veel lef voor nodig, dus maakte ik er eentje. Voor de fun eigenlijk, maar toen het al snel duizend likes haalde, wist ik dat het wel eens meer kon worden dan fun. Wat ze er thuis van vonden? Toen ik het hen vertelde, waren ze direct mee in het verhaal en gingen ze het ook vrolijk delen en supporteren. Dat doen ze nog steeds en daar ben ik heel blij voor. Het doet deugd om te weten dat ze achter je staan. Mijn grootste supporter? Mijn opa, die af en toe ook eens in beeld komt met zijn reacties. Hij kan het niet wegsteken. (lacht)

Eurosong For Kids

Lola volgde de vorige edities van het VTM-programma. “Ik dacht tijdens die vorige edities van The Voice bij sommigen dat ik het minstens even goed zou doen, maar dat zei ik tegen niemand.”

Lola met haar bekende brede smile. (Foto VTM)
Lola met haar bekende brede smile. (Foto VTM)© The Voice Van Vlaanderen

Als kind zong Lola al graag. En veel. Een kleine tien jaar geleden nam ze al deel aan de preselecties voor Eurosong For Kids. Sinds ze in het vijfde middelbaar naar de kunstacademie in Brugge trok, is ze naar eigen zeggen erg geëvolueerd. Ze maakte er tijdens de talentenjacht Art Rock haar debuut, en met succes.

https://www.youtube.com/watch?v=QIE1pgiKTPI

Maar echt competitief? “De kriebel kwam pas tijdens de battles. Ik had voordien totaal geen stress eigenlijk en genoot er volop van. Nog steeds trouwens.” Kan ook moeilijk anders, als Bart Peeters haar vergelijkt met Beyoncé en als Koen Wauters haar de mooiste en meest warme stem in de competitie vindt. “Het is pas nadien dat die complimenten doordringen, dat het van zo’n mensen komt. Maar je werkt al zolang met hen dat je al eens durft vergeten wat ze al allemaal gedaan hebben. Je bouwt er op den duur een echte vriendschapsband mee op.”

Uit de comfortzone

Koen heeft me vooral geleerd hoe je een show moet brengen. Hij zegt waar het op staat, maar hij wil ook dat ik op mijn gemak ben. Als ik iets niet wil doen, dan moet ik het ook niet doen. Hij stuurt je wel en houdt wel rekening met mijn tempo. Want elke week moet ik wat meer uit mijn comfortzone komen en dat is niet altijd gemakkelijk. Maar het is allemaal zo snel voorbij. Die emoties die je ondergaat als je een ronde overleeft, kan je tien seconden vasthouden en dan ga je weer verder.”

Natuurlijk zou ik graag winnen, maar als ik het iemand anders gun, dan is het wel Gilles

“Als je door mag op vrijdag, vlieg je er zaterdagmorgen meteen weer in. Na de finale denk ik dat ik echt wel een weekje voor mezelf neem. Alles laten bezinken en reflecteren op wat er allemaal is gebeurd. Ik zal niet triest zijn als ik verlies, maar winnen zou wel de extra kers op de taart zijn voor dit hele avontuur. Natuurlijk zou ik graag winnen, maar als ik het iemand anders gun, dan is het wel Gilles. Laat maar iemand jong winnen. Die heeft nog een hele carrière voor de boeg.”

https://www.youtube.com/watch?v=StHf7MUiHM4

Logischerwijze wordt Lola ook veel aangesproken dezer dagen. “Vooral in het begin was dat wel even wennen, maar het is wel leuk, zeker als kindjes met je op de foto willen. Soms zie je ook al eens mensen die stiekem een foto van je nemen, in het geniep op de trein bijvoorbeeld. Dat vind ik wel een beetje vreemd. Die aandacht is wel tof, maar ik vind erkenning belangrijker dan herkenning.”

https://www.youtube.com/watch?v=CXBvKwT0cF0

Lola studeerde tot voor kort journalistiek. “Maar in februari ben ik daar mee gestopt om mij te concentreren op The Voice. Het bleek ook niet echt iets voor mij. Wat er nu komt? Ik zing nog steeds aan het Conservatorium. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Niets staat vast. Ik ben nog jong, kan nog veel kanten uit.”

(BVB)