Lodewijk De Decker neemt afscheid van cultuurcafé De Leest

© (Foto Wim)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Na negen jaar trouwe dienst achter zijn tapkraan in cultuurcafé De Leest is Lodewijk De Decker aan een nieuwe uitdaging toe. Deze zomer trekt hij er de deur definitief achter zich dicht, maar voor het zover is, blikt hij nog eens terug op negen jaar wel en wee in het cultuurcafé.

Lode (43) was jarenlang medebestuurder bij reisoperator Master Tours, tot hij in december 2009 met zijn toenmalige vrouw zijn eerste stappen in de horeca zetten. “Ik kwam toen nogal onbeslagen op het ijs”, vertelt hij. “Maar al doende leert men en ik had de leeftijd en de goesting om me aan dat nieuw hoofdstuk te wagen. In het begin was het nog wat zoeken, maar na enkele jaren hadden we al een trouw klantenbestand opgebouwd. Naast die stamgasten waren er uiteraard ook mensen die een theatervoorstelling in het cultuurhuis of een van de activiteiten in het dienstencentrum kwamen meepikken. Los van het café stonden we ook in voor de organisatie van allerhande evenementen van verenigingen en bedrijven. Die afwisseling was enorm leuk. Om de twee dagen stond er wel iets anders op het programma en we kwamen via het cultuurhuis ook in contact met bekende acteurs die een pint aan onze toog kwamen drinken. Ik bewaar goede herinneringen aan de passage van acteur Koen De Graeve en zijn theatergezelschap. Verder bleek Peter Thyssen een zeer joviaal man. Ook Raymond van het Groenewoud hebben we op die manier informeler leren kennen. Vorige zomer hadden we ook nog Ronn Moss – Ridge uit The Bold and the Beautiful – te gast met Brasschaatse Huisvrouwen. Op z’n Amerikaans, maar wel heel fijn.”

Na negen jaar vond Lodewijk het echter tijd om de handdoek in de ring te gooien. “Het is tijd voor een nieuwe uitdaging, maar dat betekent niet dat ik niet kan terugblikken op heel wat moois”, vertelt hij. “Ik kon altijd rekenen op mijn trouwe medewerkers en daarnaast hebben we heel wat leuke momenten beleefd, zoals de concertenreeks Les Matinèes Négligées en de latere terrasconcerten. Op die manier is Flip Kowlier hier eens onaangekondigd beland voor een optreden. Ook de jaarlijkse zomerzoektocht met De Leest was telkens fijn om te organiseren. Maar het concessiecontract liep ten einde en dat is traditioneel een moment om alles eens te overschouwen”, vertelt hij. “Ik heb anderhalf jaar geleden mijn vriendin Nathalie leren kennen en wil in de toekomst meer tijd met haar doorbrengen. Zij woont in Gent en ik verhuis daar binnenkort naar toe. In de horeca draai je nu eenmaal lange uren en met de jaren begon dat ook stilaan door te wegen. Ondertussen ben ik via afstandsonderwijs met een lerarenopleiding begonnen en in september zou ik graag starten met een voltijdse dagopleiding tot digitaal bouwkundig tekenaar. Dat is een knelpuntberoep en de kans is dus reëel dat ik daarna vlug werk in die sector zou vinden. Daarnaast hoop ik ook meer tijd te vinden voor mijn hobby fotografie. Ik ben in dat opzicht al enige tijd bezig met een project rond de laatste kloosterzusters in onze regio en tegen november zou dat moeten uitmonden in onder andere een tentoonstelling.”

Stad zoekt nieuwe uitbaters

Nu Lode het cultuurcafé verlaat gaat de stad op zoek naar gemotiveerde nieuwe uitbaters. De nieuwe concessie heeft een duur van 7 jaar en 1 maand, met aanvang op 1 augustus. Naast een financieel voorstel (een maandelijkse concessievergoeding + 21 % BTW) verwacht de stad van de kandidaten een concrete visie op de uitbating: motivatie, creativiteit, bereidheid tot samenwerking met hurende verenigingen, het lokaal dienstencentrum en het cultuurhuis, organisatie van eigen culturele activiteiten… De exploitanten nemen de dranken af van Brouwerij Haacht, die daarvoor samenwerkt met lokale handelaar Yves Rosseel, ingevolge een exclusiviteitsovereenkomst tussen de stad Izegem en Haacht. Geïnteresseerden kunnen hun kandidatuur tot donderdag 15 maart bezorgen aan het College van Burgemeester en Schepenen, Korenmarkt 10, 8870 Izegem.

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier