Lifetime Award voor overleden Torhoutse actrice Annemie Le Roy

Wijlen Annemie Le Roy werd postuum gehuldigd voor haar theatercarrière. © Foto JS
Johan Sabbe

Tijdens een geanimeerde show in het Torhoutse cultuurcentrum de Brouckere werden vrijdag de tweejaarlijkse stedelijke cultuurprijzen en de erfgoedprijs uitgereikt. Voor haar jarenlange theatercarrière als actrice en bestuurslid van toneelkring Sint-Rembert kreeg de in september overleden Annemie Le Roy de Lifetime Award.

De uitreikingsavond was bedacht en geregisseerd door Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer, die zelf in de prijzen viel. Hij werd uitgeroepen tot Ambassadeur van het Culturele Leven. Voorts kreeg toneelkring Sint-Rembert de trofee voor de meest verdienstelijke socioculturele vereniging en ging de stedelijke erfgoedprijs naar Pieter Billiet en An Tamsin voor de nauwgezette restauratie van hun huis in de Zuidstraat.

Stadswerklui Eddy en Tommy stelen de show

De jonge acteurs Kristof Lataire en Jonas Roelens, beiden actief bij meervoudige Landjuweel-winnaar Sint-Rembert, animeerden en presenteerden de show met verve. Ze speelden de typetjes Eddy en Tommy, die als stadswerklui de zolder van het oude stadhuis op de Markt dienden op te ruimen. Maar onder hun werkkleding bleken ze een smoking aan te hebben: om de cultuurprijzen uit te reiken.

Voor de Lifetime Award haalde wijlen Annemie Le Roy het van drie andere kandidaat-winnaars: Roger Deceuninck (organisator Kamermuziek Houtland), ereburgemeester Norbert De Cuyper (voorzitter Theater ‘t Fonteintje) en Jef Vangheluwe (acteur en stadsgids).

Voor de titel van Ambassadeur van het Culturele Leven werd Luc Descheemaeker verkozen boven zanger Benjamin Decloedt van St. Grandson, hoboïst Bram Nolf, de jonge cineast Cyriel Verstraete en theaterbekendheid Miet Warlop.

Voor de meest verdienstelijke socioculturele vereniging pakte toneelkring Sint-Rembert zoals verwacht de zege na een jaar vol successen. De andere genomineerden waren The Black Cat, Danspas Wijnendale, de vzw Driekart en kantclub De Spinne.

Voor de stedelijke erfgoedprijs gaven Pieter Billiet en An Tamsin met hun gerestaureerde woning de overige kandidaten Jef Vackier en De Andere Academie het nakijken.

Pluimpjes dwarrelen uit de lucht

De gelauwerde Annemie Le Roy is na een korte ziekte op 23 september op 70-jarige leeftijd overleden. Ze genoot in de brede regio bekendheid als actrice bij toneelkring Sint-Rembert. Bijna veertig jaar is ze in die vereniging actief geweest. Ze maakte deel uit van het bestuur, maar het liefst stond ze op de planken. Het acteren zat de Torhoutse in het bloed: ze kon een rol vertolken met een drive die weinigen gegeven is. Als actrice schitterde ze enkele maanden geleden nog in de Rembert-productie De Naamlozen, waarmee de kring in juni het Provinciaal Theaterfestival won. Niemand die toen kon vermoeden dat het haar laatste rol zou worden.

De uitreiking van de Lifetime Award was een emotioneel moment. Een van Annemies twee zonen – een tweeling – kwam de trofee in ontvangst nemen en getuigde over de theaterpassie van zijn overleden moeder. Toen hij de prijs plaatsvervangend in ontvangst nam, dwarrelden er pluimpjes vanuit de lucht op het podium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier