Lieven Decabooter stelt werk tentoon in BuBox

U herkent van links naar rechts stagiaire May Lie, galeriehoudster Nathalia Tsaca, coach Françoise Geers en coördinator BuBox Cathérine Baelde. © JVGK
Redactie KW

Van 25 augustus tot en met 17 september stelt geboren en getogen Kortrijkzaan Lieven Decabooter in BuBox zijn reeks ‘The Teapot Series’ voor. Daarin verplaatst hij zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van een cineast.

Lieven Decabooter (56) creëert monumentale composities waarin verschillende motieven, schilderstijlen en verhaallijnen door elkaar lopen. Soms bevestigt hij doelbewust het canvas achterstevoren op de armen van het kader. De gebruikelijke witte kant laat hij zo ongemoeid en schildert hij gewoon op de vezelige bruine kant.

“Dat is een verfrissend vertrekpunt”, zegt Lieven, die uitdrukkelijk niet op de foto wil. Voor zijn nieuwe reeks ‘The Teapot Series’ verplaatst Lieven zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van de cineast. “Via mijn persoonlijk archief en verbeelding bedenk ik nieuwe scenario’s. De combinatie film en fotografie biedt mogelijkheden. De rode draad doorheen de reeks is een theepot. Ieder schilderij op zich is een beeld uit een andere film. De theepot zorgt voor de link. Het is voor mij een uitgesproken filmisch voorwerp. De theepot fungeert als bindmiddel in gesprekken. Welke rol het ook speelt in het verhaal, het laat de toeschouwer toe zelf een invulling aan het verhaal te geven.”

Veel disciplines

Deze expo is een samenwerking van coördinator Cathérine Baelde van BuBox met galeriehoudster Nathalia Tsaca van Light Cube Art Gallery Ronse en begeleidende coach Françoise Geers. “Ik ken zijn werk al lang. Het eigenaardige is dat ik bij werken die ik niet ken, altijd naar een werk van Lieven wordt toegetrokken”, vertelt Françoise, die bij BuBox instaat voor de contacten met en de prospectie van de kunstenaars. “Ik breng hen aan bij de werkgroep en we bekijken of het kan of niet.”

“Lieven laat de toeschouwer zelf uitzoeken wat het filmverhaal uitbeeldt”

“We proberen in de verschillende tentoonstellingen zoveel mogelijk disciplines aan bod te laten komen. Eens de kunstenaar gekozen is wordt die door mij logistiek begeleid in BuBox.”

Transfo Zwevegem

Nathalia ontdekte Lieven in Transfo Zwevegem. “Hij gebruikt een grote verscheidenheid aan beeldtalen en toont een gelaagdheid. Zijn werk heeft iets weg van collages: uiteenlopende schildertechnieken en schetsmatige tekeningen komen samen op een doek en overlappen elkaar. Lieven laat de toeschouwer ook ruimte om zelf uit te zoeken wat het ‘filmverhaal’ uitbeeldt. Hij maakt de toeschouwer nieuwsgierig naar wat er zich buiten de randen van het doek afspeelt.”

Cathérine coördineert het geheel. “Met de werkgroep is het soms op lange termijn denken. Vaak zijn we een jaar op voorhand bezig. Bij deze tentoonstelling is het enkel Lieven, maar we proberen ook meerdere kunstenaars samen te laten werken aan één tentoonstelling.”

(Peter Van Herzeele)

De tentoonstelling loopt in BuBox van 25 augustus tot 17 september en dat telkens van donderdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier