Liesbeth Willaert, artistiek talent #VANRSL in Barcelona

Liesbeth volop aan het werk. © (GF)
Redactie KW

Liesbeth Willaert (36), een geboren en getogen Roeselaarse kunstenares, is momenteel met één van haar schilderijen in Spanje genomineerd voor de wedstrijd ‘Art Seen in Barcelona 2017’. “Kunst is de enige manier om thuis te ontsnappen aan ons drukke dagelijkse leven”, aldus Liesbeth.

Liesbeth doorliep haar middelbaar in Barnum en genoot ook een opleiding aan het SASK. “Vooral Geert Monteyne heeft een grote indruk op mij nagelaten”, vertelt dit artistieke talent, die in haar vrije tijd ook graag op de surfplank staat. “Het is wel zo dat je op de academie misschien de basis van het schilderen en tekenen leert maar dat je later pas je eigen techniek ten volle ontdekt en daar ook mee gaat experimenteren.” Haar familie woont niet meer in haar geboortestad maar als ze naar België komt, neemt ze altijd wel eens de trein richting Roeselare om wat bij te babbelen met vrienden.

Barcelona

Liesbeth arriveerde voor het eerst in 2003 als universitaire uitwisselingsstudent in de stad van Gaudi. “Na mijn Belgische masterstudie begon ik hier een master digitale fotografie aan de universiteit van Barcelona. Al vrij snel werd ik verliefd op het leven rond de Middellandse Zee en de creatieve vibe van deze regio”, glundert Liesbeth.

“Die twee jaar hebben mijn leven veranderd en de basis gelegd voor een levenslange verbinding met deze stad. Datzelfde jaar begon ik echt bewust te schilderen en die drive is niet meer gestopt. Natuurlijk zijn er stillere periodes geweest. Vooral tijdens mijn lange reizen in Azië, Indonesië en Brazilië.” In de loop der jaren bleef ze echter terugkeren naar de stad die haar hart gestolen had. “Sinds 2015 is deze plek voor een groot stuk mijn thuis geworden. Ik settelde me in de Barcelonese wijk Poblenou waar ik ook mijn schilderstudio heb.” Volgens Liesbeth is het relatief gemakkelijk om je weg te vinden in het Spaanse kunstenaarsmilieu.”

“De mensen zijn hier veel meer artistiek bezig dan in België”

Barcelona is een mega-stad, net zoals je Los Angeles of New York hebt. Er zijn veel meer kunsthappenings waardoor het eenvoudiger is om je werken tentoon te stellen of te promoten. De mensen leven hier echt voor hun hobby. Een Belgische schilder of tekenaar is tijdens zijn vrije tijd heel creatief bezig maar durft daar niet echt fulltime voor te leven. In vergelijking zijn hier veel meer mensen artistiek bezig dan in België”, klinkt het overtuigend.

Nominatie

“Het genomineerde schilderij heet ‘Land I never been to’ en was mijn allerlaatste werk dat ik voor een expo in september had gemaakt. Het toont ook duidelijk dat ik een nieuwe richting ben ingegaan. De fluo-kleuren die in mijn huidige werken terug te vinden zijn, zou ik tijdens mijn Belgische periode nooit gebruikt hebben.”

De techniek die Liesbeth hanteert is een mix van media op canvas. Beginnend met de basislagen van acrylverf en pastel worden materialen zoals weefsel, papier, gedroogde koffie, zand, fijne steen en metaal geleidelijk aan toegevoegd om in latere stadia structuur te geven. Een week schilderen in de studio van schilder Jenny Verplancke heeft volgens Liesbeth duidelijk haar stijl gevormd. “Het was tijdens deze bijzonder creatieve periode dat ik mijn eigen schilderstem vond. Momenteel schilder ik meer dan ooit omdat het leven rond de Middellandse Zee een ononderbroken bron van inspiratie is. Vooral de lichte, steeds veranderende kleuren van de zon en de structuur van het water bieden me een onuitputtelijke bron van ideeën.” Tegenwoordig is haar stijl wat de wereld ‘lyrisch abstract’ noemt. Haar schilderijen worden gekenmerkt door een sterk en overvloedig kleurenpalet en compositie. Kleuren zijn en zullen voor haar altijd essentieel blijven. Wegens omstandigheden, ‘leven’ genoemd, moest ze bijna een jaar vrij nemen. “In dat jaar werd schilderen veel meer dan een puur creatieve daad. Het werd een constante, een behoefte een manier van leven en een levenslange metgezel. Ik droom ervan om eens te mogen exposeren in een wereldstad zoals Madrid of Parijs”, aldus een bevlogen kunstenares. (KK)

Geïnteresseerden kunnen de nominatie van Liesbeth steunen via http://artseeninbcn2017.artssspot.com/ of kennismaken met haar werk op www.liesbethwillaert.be.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier