Liesbet speelt in haar kersentuin met de Vereenigde Vrienden

Liesbet is een ervaren rot als het op toneel aankomt. (Foto KK)
Redactie KW

De Vereenigde Vrienden hopen zaal De Komedie van De Spil dit weekend vier keer op haar kop te zetten met Tsjechov’s Kersentuin. De rol van Varja wordt vertolkt door Liesbet Desmet (41). Een ervaren rot die al vele jaren haar hart en ziel kwijt kan op het toneel.

Het hoeveelste stuk dit voor haar is, kan ze onmogelijk vertellen maar momenteel was het toch al een kleine vier jaar geleden dat ze nog eens op de planken stond. “Het voelt een beetje als thuiskomen”, aldus Liesbet, logopediste en docente aan de Arteveldehogeschool in Gent. De laatste jaren heeft ze bewust tijd gemaakt voor haar groot gezin dus had ze niet echt het gevoel dat ze iets miste. “Ik heb lange tijd heel intensief gespeeld en besef ook wel dat dit misschien nog terugkomt.”

Academie

“Tot mijn laatste middelbaar heb ik dictie, woord en drama gevolgd aan de Kunstacademie van Izegem. Daarna ging de wereld van het amateurtoneel voor mij open. Omdat ik in die periode geen rekening hoefde te houden met een man of kinderen, deed ik vaak meerdere stukken per jaar. Ik was niet vast verbonden aan één gezelschap en heb onder andere ook nog bij toneelkring Sint-Rembert en Platteau gespeeld. Tegenwoordig stappen theatergezelschappen meer en meer af van die vaste kern. Dit vind ik zelf voor het publiek heel positief en ook als actrice verruimt het je horizon.” Het meeste voldoening put Liesbet uit het feit dat je samen met je medespelers iets creëert. “Ik ben iemand die van nature onzeker is maar door de jaren heen heb ik ervaren dat iedereen zwoegt op zijn of haar rol. Je hebt gewoon het vertrouwen van de regisseur nodig. Die helpt je om uit je comfortzone te treden. Eens dit is gebeurd, kan je met je personage beginnen improviseren en experimenteren. Dat schept een natuurlijke band met de andere acteurs. Achteraf moet je telkens weer afkicken van die rol.” Haar mooiste herinnering heeft ze aan het rouwportret ‘Gif’ dat in De Schaduw in Ardooie werd gebracht. “Een intens stuk dat geregisseerd werd door Tom Ternest. Echt een ervaring die aan de ribben is blijven hangen en waar ik met een heel warm gevoel aan terugdenk. We waren met slechts twee acteurs maar elke voorstelling was uniek en daar doe je het eigenlijk voor. Het moment dat je op scène komt, voel je jezelf in een soort roes komen tussen je medespelers en je publiek en dat eindigt met het applaus als apotheose.”

Tsjechov

De allereerste versie die Tsjechov zag, werd als tragedie gespeeld en dat was nu net zijn bedoeling niet. “Hij zag het meer als een komisch drama of een klucht”, verduidelijkt Liesbet. “De personages proberen te vechten tegen het onomkeerbare van hun leven, vaak tevergeefs. Voor onze regisseur, Gino Debeyne en de spelers was het echt zoeken naar het evenwicht tussen die twee tegengestelde invalshoeken: een komedie met een bittere nasmaak. Iets kan soms zo pijnlijk of droevig zijn dat het de lach uitlokt. Door dingen te stileren of het karikaturaal te brengen, kun je het komisch maken. We hopen dat het publiek ons achteraf laat weten, dat we daarin geslaagd zijn. Mijn man heeft al een repetitie bijgewoond en vertelde me dat hij mij in het echt toch sympathieker vindt dan Varja”, grinnikt Liesbet. “Het is een somber personage. Qua karakter leunt ze niet echt bij mij aan maar de emoties zijn herkenbaar en op die manier kun je je gemakkelijk inleven in je rol. Mijn droom is dat ik dit nog jaren kan blijven doen. Hiervoor heb je natuurlijk de steun nodig van je man en daar ben ik hem ook dankbaar voor. Ik haal echt voldoening en energie uit dit soort rollen, ondanks mijn drukke agenda. Kwalitatief sterk theater brengen en emoties losmaken bij het publiek. Dat is tenslotte waar het allemaal rond draait. Als moeder hoop ik mijn kinderen de liefde voor kunst mee te geven, in de ruimste zin van het woord”, aldus een bevlogen actrice.

De Vereenigde Vrienden spelen dit weekend vier keer in De Komedie van De Spil. Je kunt hen bezig zien op vrijdag 8 en zaterdag 9 december om 20 uur en op zondag 10 december om 11 uur en 18 uur.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier