Lichtinstallatie Brecht Heytens tot begin maart in Muze’um L

Brecht Heytens maakte een twintigarmige lichtarmatuur voor Muze'um L. © (Foto SB)
Redactie KW

De wintertentoonstelling in Muze’um L is geopend en dit keer is beeldend kunstenaar Brecht Heytens te gast met een speciaal voor deze tentoonstelling opgebouwde lichtinstallatie. De twintigarmige lichtsculptuur is nog te zien tot 3 maart.

The sum of the parts equals one is de titel van het werk dat de jonge Leuvense kunstenaar Brecht Heytens (27) opbouwde in het lichtmuseum Muze’um L in de Bergstraat in Rumbeke. Heytens behaalde zijn bachelor in de beeldhouwkunst aan het KASK in Gent en studeerde in 2016 af als Master in de Vrije Kunsten aan het Sint-Lukas in Brussel.

Voor Muze’um L maakte hij een lichtinstallatie waarbij het optisch effect en de relatie tot de ruimte zeer belangrijk zijn.

Twintig armen

Het kunstwerk bestaat uit twintig armaturen die elk één neonlamp bevatten. Elke armatuur is zodanig vormgegeven dat ze de neon onder een bepaalde hoek houdt. De verwijzing naar de designstaanlamp is niet ver. Zijn armaturen bestaan uit beton en staal. Heytens kiest vaak voor deze rudimentaire materialen. Door pure materialen te gebruiken blijft de nadruk bij het neonlicht.

De titel The sum of the parts equals one verwijst naar de twintig armen die eigenlijk twintig afzonderlijke onderdelen zijn die samen één werk vormen.

Brecht Heytens trok, begin 2017, bijna meteen na zijn afstuderen naar Italië, het mekka van design en lichtkunst. In Bolzano mocht hij solo-exposeren in het Museion, Museo d’arte contemporanea di Bolzano. Op hetzelfde moment kreeg hij een residentie bij het gerenommeerde lichtbedrijf EWO.

Lichtspel

“Ik haal mijn inspiratie uit materialen die ik dagdagelijks tegenkom waarbij de functie ervan mij enorm boeit. Of het nu ‘zacht’ hout is of ‘sterk’ metaal, ze vertellen elk een verhaal en die verhalen wil ik graag combineren in mijn installaties. Hier in Muze’um L was het meteen duidelijk dat ik zou gaan spelen met het gebouw zelf. Normaal staan hier kunstwerken die ‘werken’ met het buitenlicht, het zonlicht. Dit keer is het net omgekeerd. Mijn lichtbronnen spelen met het gebouw en werpen schaduwen op wanden, door ramen, op graspartijen buiten.”

Het werk van Brecht Heytens is te zien tot en met 3 maart in Muze’um L in de Bergstraat 23 in Roeselare. De tentoonstelling is open op zondag van 14 tot 17 uur. De site van Muze’um L is elke dag gratis te bezoeken van 11 tot 17 uur. Op een mooie zonnige dag kan je er op de middag genieten van een ingenieus lichtspel tussen de zon en het gebouw zelf. Het lichtmuseum is gebouwd op de lichtmeridiaan 3°7’45” en is een onderdeel van een keten van kunstwerken die over deze lengtecirkel staan opgesteld. Een initiatief trouwens van kunstmecenas Fernand Callebert en zijn team van Muze’um L. (Bart Crabbe)

Meer info op www.muzeuml.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier