Lichterveldse heemkring bouwt lokaal om tot vroedvrouwenkabinet

De heemkundige kring Karel Van de Poele stelt de tentoonstelling 'Kinderhandel! Over vroeders en moeders' voor. Ook enkele studenten van hogeschool Vives in Kortrijk werken mee. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De Heemkundige Kring Karel Van de Poele uit Lichtervelde bouwt zijn lokaal op de Site Vancoillie om tot een vroedvrouwenkabinet uit de tijd van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding is de Erfgoeddag, die dit jaar rond het thema ‘zorg’ draait. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

De tentoonstelling Kinderhandel! Over vroeders en moeders is een samenwerking tussen de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, de opleidingen vroedkunde en sociaal werk aan Vives, erfgoedcel TERF, Bie en de gemeente Lichtervelde. Het initiatief kwam van Benedict Wydooghe, bestuurslid bij de heemkundige kring en als geschiedkundige aan het werk bij Vives in Kortrijk.

Gaby en Marcella

De tentoonstelling wordt opgehangen aan twee Lichterveldse vrouwen die rond de Tweede Wereldoorlog werkten als vroedvrouw: Gabriëlle ‘Gaby’ Debaeke en Marcella Debusschere. Die laatste was de grootmoeder van Benedict. “In zes ruimtes in ons herenhuis op de Site Vancoillie vertellen we hun levensverhaal”, vertelt hij. “Centraal in onze expo staat voelen. We willen dat de bezoekers echt kunnen ondervinden hoe die jaren 30, 40 en 50 aanvoelden. We kleden de ruimtes daarom in in de sfeer van WOII, maar je mag dat voelen ook erg letterlijk nemen: we voorzien bijvoorbeeld een verse placenta om te bekijken en aan te raken.”

25 studenten van de opleiding sociaal werk aan Vives in Kortrijk zetten zich in voor de tentoonstelling. Hun inzet telt als examen geschiedenis.

Gratis

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen op 22, 23, 29 en 30 april. Telkens van 10 tot 17.30 uur. Locatie: Site Vancoillie, Statiestraat 179. Rondleidingen op aanvraag via 051 72 40 13.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier