Lezer prijst het geduld van Heulse bibliothecaris Marleen Depreitere met een gedicht

Bibliothecaris Marleen Depreitere: "Het is de voorbije maanden geen pretje met die werken, maar we blijven positief." © NOM
Redactie KW

Al maandenlang moeten Heulenaars er iets voor over hebben om bij hun bibliotheek te geraken. Maar trouwe lezers blijven de weg vinden. Als het moet met vuile schoenen… Tussen de kranen en bulldozers verliest bibliothecaris Marleen Depreitere er alvast haar geduld niet bij. Zoals ze het voorbije jaar ook voor de zoveelste keer weer met handen en voeten uitlegde hoe die nieuwe zelfuitleentoestellen werken…

‘Graven, scheppen, delven, breken. Uren dagen, maanden, weken. De weg verdwijnt, het pad is zoek. Hoe geraak je hier nog aan een boek? (…) Maar wie beweegt daar achter ‘t raam? Wie houdt er stand, blijft ervoor gaan? Dat is Marleen (met laarzen aan).’

Ter gelegenheid van Gedichtendag schreef een dichter – die anoniem wil blijven – een ode aan Marleen… “En ja, zoiets doet toch wel eens deugd“, zegt ze. “Gemakkelijk was het niet. Het is al begonnen van na de vakantie vorig jaar, toen men de straat heraanlegde en toen die klaar was, is men gestart met het aanleggen van een nieuw plein tussen kasteel en koetshuizen. Maar zoals de dichter verder schreef: ‘De laatste loodjes, ze zijn zwaar, maar eind april is alles klaar.’ Zo hopen we toch, we moeten positief blijven. En het zal mooi zijn.”

Er is voor gezorgd dat de bibliotheek al die tijd, met de nodige hindernissen, bereikbaar bleef, nu ook voor mensen die wat minder goed te been zijn.

Vrijwilligers

Marleen Depreitere is intussen gepokt en gemazeld in de bibliotheek. In 1978, 40 jaar geleden, begon ze in de Kortrijkse bibliotheek (waar ze nog altijd deels werkt voor het verwerken van cd’s) en in 1981 kwam ze naar de Heulse bibliotheek. Tot vorig jaar had ze daarbij al die tijd assistentie van gepensioneerd onderwijzer Wilfried Velghe. Toen hij er na 37 jaar mee stopte, stond Marleen er alleen voor.

“We hebben toen een oproep gelanceerd voor vrijwilligers en die werd goed beantwoord. We hebben nu vijf mensen die op verschillende dagen enkele uren bijspringen, vooral om binnengebrachte jeugdboeken terug te plaatsen. Ik kan dat sowieso al niet zelf doen, doordat die afdeling helemaal boven is.”

De Heulse lezers getroosten zich echt wel moeite om bij hun bibliotheek te geraken...
De Heulse lezers getroosten zich echt wel moeite om bij hun bibliotheek te geraken…© NOM

Een van hen is Roger Vansteenkiste (74) uit de Slagling. “Ik vind het een aangenaam tijdverdrijf en ik zit graag tussen de boeken. Ik kom nu tweewekelijks op woensdag en donderdag twee uurtjes. Het is soms nog wel wat zoeken in welke categorie een boek thuishoort. Zelf lees ik ook nogal veel, het liefst Scandinavische thrillers, van Jo Nesbø bijvoorbeeld. Eerlijk gezegd trok ik vroeger altijd naar de hoofdbibliotheek in Kortrijk, nu natuurlijk naar hier.”

Zelfuitleentoestellen

Het was in maart een jaar geleden dat in de Heulse bib automatische zelfuitleentoestellen geïnstalleerd werden en dat was voor de bezoekers toch even wennen. “Na een jaar gaat het nu echt wel vlot“, aldus Marleen. “De kinderziekten van bij het begin zijn eruit. Het toestel is trouwens zo geprogrammeerd dat je eigenlijk niets verkeerds kan doen. Alleen moet je erop letten dat je je identiteitskaart niet vergeet mee te nemen.”

“De laatste loodjes zijn zwaar, maar eind april is alles klaar. We moeten positief blijven en het zal mooi zijn”

Marleen spreekt momenteel de bezoekers ook aan om een petitie te ondertekenen. “Volgens het bibliotheekdecreet moest elke gemeente een bibliotheek hebben. Sinds 2016 is die verplichting weggevallen. Vandaar het signaal aan de overheid dat een bibliotheek een basisdienst voor elke burger moet zijn. Gelukkig is het eigenlijk voor Kortrijk niet nodig, want de stad heeft een charter ondertekend om te blijven investeren in de bibliotheken.”

Wat Heule betreft, gebeuren er waarschijnlijk dit najaar opfrissingswerken, met wellicht wat herschikking van het meubilair. In de toekomst komt er ook een ruimte voor huiswerkbegeleiding, waar leerlingen een computer ter beschikking zullen hebben.

“Een leeszaal zoals in Kortrijk is er in Heule niet, maar bezoekers kunnen wel een aantal tijdschriften raadplegen én één krant, jullie Krant van West-Vlaanderen“, zegt Marleen. “Daar wordt wel gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld door ouders die op hun kinderen wachten. Het exemplaar van de week ervoor kan worden uitgeleend.”

Liefdesromans

De Heulse bib telt momenteel 2.050 lezers/leden, goed voor bijna 56.000 uitleningen in 2017. “Het is niet te verwonderen dat bij de fictie thrillers het meest gegeerd zijn, maar ook liefdesromans blijven het goed doen. Bij de non-fictie kennen vooral de kookboeken succes: een jaar geleden was dat Pascale Naessens, nu meer Sandra Bekkari. En alles wat met feel good en gezondheid te maken heeft, ook over autisme of ADHD.”

In Heule is er opvallend veel vraag – meer dan elders in Kortrijk horen we – naar streekromans en oorlogsboeken. Kinderen lezen toch wel minder dan vroeger, of in elk geval anders. Strips blijven natuurlijk populair, maar op school krijgen ze bijvoorbeeld ludieke opdrachten rond boeken. Al heb je ook nog échte lezers.”

En of bibliothecaris Marleen ook zelf nog leest? “Natuurlijk. Het liefst lees ik waargebeurde verhalen, zoals ‘Mazzel tov’ van Margot Van der Straeten. Ik lees ook wel eens een thriller, maar van Aspe ben ik niet zo’n fan, al heb ik helemaal niets tegen ontspannende lectuur. Ik vind het al positief als mensen lezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier