Leffingeleuren weer rond de kerktoren

Leffingeleuren vindt op 18, 19 en 20 september weer rond de kerktoren plaats. We zien v.l.n.r. Wouter Vanmeenen, Johan Vynck, Lode Pauwels en Jens Bonte. (Foto HH)
Redactie KW

Voor de 39ste editie keert Leffingeleuren opvallend terug naar de roots van het muziekfestival. Het hele festival vindt plaats rond de kerk, onder meer in zaal De Zwerver en in een tent.

Leffingeleuren, dit jaar op 18, 19 en 20 september, zal een vijftal podia bouwen rond de kerk van Leffinge. Tot een 15-tal jaar terug vond het evenement altijd rond de kerktoren plaats. Tussen de kerk en het vroegere festivalterrein komt een concerttent voor 600 tot 800 mensen, kleiner dus dan de vorige tent. Eet- en drankstanden, de buskerstage, het dj-busje en straatanimatie komen in een niet-betalend gedeelte. Voor de andere podia zal je een toegangsticket moeten kopen. De ticketprijs wordt wel een stuk lager dan vroeger.

“Nog meer dan vroeger zullen we inzetten op jong en onontgonnen talent”, aldus Lode Pauwels van de vzw De Zwerver. “Dat deden we vroeger ook al, maar nu zetten we niet meer in op grote namen. De druk om headliners aan te trekken nam toe. Er zijn veel meer grote toeristische gratis evenementen dan vroeger, wat de vraagprijs van artiesten veel hoger maakt. Het publiek is ook veel mobieler. Door dat alles werd het tijd om ons festival om te denken. We worden nu volop het festival van de ontdekking.”

10.000 mensen verwacht

Sinds 2013 is de jaarlijkse gemeentelijke subsidie voor Leffingeleuren verminderd van 90.000 tot 70.000 euro. “Maar dat is niet de hoofdreden voor de nieuwe aanpak”, zegt Johan Vynck van De Zwerver. “We waren hier al een tijd over aan het denken. Het totaalbudget zal nu halveren. Dat is logisch als je niet meer mikt op grote namen. Het financieel risico zal zo ook verminderen, zodat we ons voortbestaan niet in het gedrang brengen.”

Door het verdwijnen van de grote namen verwacht Leffingeleuren ook minder volk. In tegenstelling tot de 15.000 tot 18.000 mensen die de voorbije jaren naar het polderdorp afzakten, mikken de organisatoren nu op zo’n 10.000 mensen, waarvan de helft betalend. De camping blijft wel behouden, maar zal heel anders worden opgevat.

Beaufort

Leffingeleuren wil de beeldende kust weer een centrale plaats geven. Er wordt samengewerkt met het driejaarlijkse kunstenfestival Beaufort, dat een kunstwerk van A Dog Republic drie maanden lang in de kerk van Leffinge zal plaatsen en tijdens Leffingeleuren nog extra kunstwerken rondom de kerk zal opstellen. Ook de finissage van Beaufort zal op Leffingeleuren plaatsvinden. De samenwerking met Beaufort en A Dog Republic situeert zich ook op muzikaal vlak. Diverse artiesten zullen een werk van de New Yorkse dichter, componist en muzikant Moondog (1916-1999) interpreteren. Daarbij Roland Van Campenhout, Serge Feys en Mirko Banovic, muzikant bij onder meer Arno en Arsenal.

Nieuw is ook een samenwerking met beeldschermengigant Barco, die een innovatieproject onder de noemer immersive zal opzetten. Dat slaat op ‘onderdompelen in’. Het is een vorm van projectie die de live-ervaring zoveel mogelijk benadert. Concreet zal wellicht een concert in De Zwerver op Leffingeleuren gelijktijdig in de tent worden geprojecteerd. “Het is de eerste keer dat zoiets voor een publiek gebeurt”, zegt Lode Pauwels. “Barco koos een kleiner festival uit om dit uit te testen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier