Lauwenaar Ashley Cornelis mag zich KMI-spotter noemen

Redactie KW

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut heeft sinds kort een paar dozijn spotters. Een van hen is de 18-jarige Ashley Cornelis die recent van Kortrijk naar Lauwe verhuisde.

Ashley Cornelis is in weermiddens geen onbekende, ook al is hij ‘maar’ 18. Zo zag hij op vrijdag 24 januari van dit jaar een zware storm onze richting uitwaaien. Een storm die de dag erna veel schade aanrichtte in Rekkem, denk maar aan de ingestorte hoeve. “Op weerkaarten was er die vrijdag te zien dat we felle windstoten konden verwachten en dat er die avond veel energie zou vrijkomen. Potentieel gevaar voor valwinden en zelfs een tornado dus. Enkele dagen later al bleek dat het om een tornado van de categorie EF2 ging.”

Het KMI stelde dat ze die bewuste zaterdagochtend het crisiscentrum op de hoogte had gebracht. Nu gaat het Koninklijk Meteorologisch Instituut nog een stapje verder en reikte recent diploma’s van KMI-spotters uit. “Wie dat wilde, kon meedoen aan een examen waarin je vragen over het weer en stormen moest beantwoorden. Wie slaagde, kreeg een diploma. Ik waagde mijn kans en slaagde, waardoor ik nu officieel KMI-spotter ben. Het voordeel hiervan is dat ik gratis radarbeelden kan krijgen. Realtime waarnemingen zelfs. Zo krijg ik nog een beter zicht op het weer en op mogelijke gevaren voor stormen en zelfs tornado’s. Want op die radarbeelden is ook rotatie te zien. Op gewone weerkaarten staat die niet.”

(AXV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier