Laureaten Gouden Meeuwfestival bekend gemaakt

De laureaten van het Gouden Meeuwfestival. © PVH
Redactie KW

Op het jaarlijkse ontmoetingsfeest van vzw OPENDOEK West-Vlaanderen, dat dit jaar in Avelgem plaatsvond, werden op vrijdagavond 1 mei de Gouden Meeuwen bekend gemaakt.

Er waren verschillende eervolle vermeldingen en nominaties. Zoals gebruikelijk werd de dag afgesloten met de proclamaties van het Gouden Meeuwfestival. Dit theaterfestival gaat uit van OPENDOEK West-Vlaanderen. Alle theatergezelschappen die aangesloten zijn bij OPENDOEK kunnen deelnemen met een avondvullend toneelstuk. In het kader van dit festival wil OPENDOEK West-Vlaanderen de groepen aanzetten om oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk te programmeren.

Laureaten

Er waren verschillende laureaten. Bij de individuelen waren dit Rik Degryse van ‘Wij Bouwen Oostnieuwkerke’, Ferry Willaert van ‘Terra Porcorum Westrozebeke’, Karin Naert van ‘De Snuifdoos Ichtegem’, Greet Vanderstichele en Margot Derycke van ‘Corneelkring Brielen’, Charlotte Veys van ‘Meer Vreugde Oostrozebeke’, Johan Depaepe van ‘Die Ghesellen Deerlijk’, Geert Vermeersch van ‘Theater Dakwerken Tielt’, Dominique Berten van ‘De Valk Sint-Andries’ en Tom Durie van ‘De Toverlantaarn’. Bij de groepen werd de decorploeg van ‘De Vondeling Torhout’ laureaat en ook de volledige groep van ‘Kotekoer Brugge’, ‘De Speye Leke’, ‘Ieperse Kunstkring Richten’, ‘De Vlaamsche Vrienden Reningelst’ en ‘De Gebroken Spiegel Bellegem’.

Speciale prijzen

Uitzonderlijk reikte de jury nog een speciale prijs uit aan Bernard Decock uit Kuurne, de regisseur van Citytrip bij ‘De Gebroken Spiegel Bellegem’ en ging er nog een eresaluut naar de volledige groep die deze productie realiseerde omdat het stuk knap was van structuur, complex en gedurfd. “De acteurs wisselden vloeiend van personage en zowel vertelling als spel liepen naadloos in elkaar.” Citytrip werd in april opgevoerd in Bellegem.

Dan was er nog een ludieke prijs voor Jinta, een hond die in de productie ‘De Tovenaar van Oz’ door ‘Were Di Oostkamp’ speelde. De jury zag met verbazing hoe er de hele voorstelling door met een dier probleemloos geacteerd werd op scène. “Op geen enkel moment leidde dit dier de cast af van wat hun opdracht was. Integendeel: als het hoofdpersonage in kwestie ging liggen of zitten, deed de hond dit ook. De goed twee uur durende voorstelling was Jinta betrokken in het spel.”

(ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier