Lara Taveirne wint debuutprijs met De Kinderen van Calais

Lara Taveirne met haar bekroonde debuutroman. (Foto TBR)
Redactie KW

Uitgerekend op de dag dat zij haar tweede boek officieel voorstelt, wordt de Brugse auteur voor haar debuutroman ‘De Kinderen van Calais’ bekroond.

Lara Taveirne wint met De kinderen van Calais de Debuutprijs 2015. De prijs is goed voor 6.200 euro en wordt aan de auteur overhandigd bij de opening van de Boekenbeurs eind van de maand.

Lara Taveirne over haar Debuutprijs: “De bekroning kwam op een heel bijzonder moment. Mijn nieuwe boek zat eraan te komen. Ik was al een beetje aan het rouwen om De Kinderen van Calais. Nu kan ik mijn eerste kind nog iets langer vasthouden. Als auteur stel je je zo bloot en kwetsbaar op. Nu voelt het alsof iemand me een kledingstuk heeft aangereikt.”

Dat nieuwe boek Hotel zonder Sterren wordt vanavond officieel voorgesteld in De Werf in Brugge.

Het mag trouwens een wonder heten dat De Kinderen van Calais bij de uitgever is geraakt. Het verhaal sluimerde al jaren in een lade bij Lara thuis, in Brugge. En het is dankzij haar man dat het boek goed is terechtgekomen. Gelukkig. Hij vond het in de lade, las het en vond het onverantwoord dat het al die jaren daar had liggen niksen.

Het vervolg is bekend. Het boek is succesvol uitgegeven. Lara Taveirne kan vertellen als geen ander, ze ademt verhalen, schreven we bij de voorstelling van het boek in Krant van West-Vlaanderen. Het boek is zeer filmisch geschreven, de auteur heeft een bijzonder talent om mensen en dingen te observeren en ze slaagt erin om dat op een authentieke manier te vertolken.

Jury

De jury van de Debuutprijs 2015 was samengesteld uit Geert Bouckaert, Joost Houtman (voorzitter), An Leenders en Gert Brouns. Ze lazen negen literaire romans, allemaal eerstelingen die verschenen in 2014.

De negen kanshebbers waren:

· Aards paradijs, Seppe van Groeningen

· De diplomatie der dingen, Timon Bo Salomonson

· Andreas, Johan Van Robays

· De Kleenex Kronieken, Neske Beks

· De Boekhandelaar, Chris Ceustermans

· Medea en ik, Feline Minne

· De kinderen van Calais, Lara Taveirne

· De kunst van het vallen, Gaea Schoeters

· De jongste zoon, Bart Meuleman

De Debuutprijs is een onderscheiding die jaarlijks en ter gelegenheid van de Boekenbeurs op initiatief van Boek.be – Huis van het Boek vzw wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur.

>> In de zomer van 2014 maakte Lara Taveirne deze videoblog voor KW.be

INTERVIEW LARA TAVEIRNE JUNI 2014.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier