Laagdrempelig orgelfestival op vijf Roeselaarse orgels

Orgelkring Adriaen Willaert zorgt er voor dat het Roeselaarse orgelpatrimonium niet vergeten raakt. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

De Orgelkring Adriaen Willaert is al 36 jaar actief en presenteert ook dit jaar drie festivals. Er is het internationaal orgelfestival, het stadsorgelfestival, beiden in Roeselare zelf en daarnaast ook enkele concerten op prominente orgels in de provincie.

In 2018 is het 57 jaar geleden dat in Roeselare het allereerste orgelconcert op regelmatige basis werd georganiseerd. Aanleiding was de restauratie van het Klais-Forrest orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in 1960. Inspirator was Chris Dubois, toenmalig orgeldocent van de net opgerichte orgelcursus aan de Roeselaarse academie.

In 1982 ontstaat de Orgelkring Adriaen Willaert onder impuls van Eric Hallein.

De kring organiseert concerten maar geeft ook advies bij het restaureren van oude orgels of het bouwen en installeren van nieuwe. Hoogtepunt was de bouw van het renaissanceorgel van de Sint-Amandskerk dat ondertussen al weer is verhuisd naar de Sint-Michielskerk.

MINI-CONCERTEN

Het Internationaal Orgelfestival brengt elk jaar weer gereputeerde organisten uit binnen- en buitenland naar Roeselaarse orgels. Dit jaar krijgen Belgische orgelspelers steun van collega’s uit Duitsland, Frankrijk en Polen.

Het stadsfestival heeft dan weer de bedoeling om zeer laagdrempelig het publiek te laten kennismaken met het rijke orgelpatrimonium van de stad.

Net zoals vorig jaar zullen mini-concerten van april tot december gevarieerde instrumenten laten ontdekken. Deze concerten zijn gratis en laten de luisteraars toe kennis te maken met orgels in onder andere de Sint-Martinuskerk in Oekene, de kerk van Rumbeke, de Onze-Lieve-Vrouwekerk of de kapel van het Klein Seminarie.

BATJESORGELCONCERT

Wie tijdens de Batjes eventjes wil verpozen kan genieten van een leuk concertje op het orgel van de Sint-Michielskerk op zaterdag 23 juni om 17 uur.

Tenslotte zet de orgelkring de trend van de vorige jaren verder om ook buiten de stad concerten te organiseren.

Roeselare zendt zijn orgelzonen uit naar onder andere de Heilig-Bloed Basiliek in Brugge, naar de abdijkerk van Zevenkerke of naar Slypskapelle waar een van de mooiste historische orgels uit de achttiende eeuw in de hele regio staat, namelijk een instrument van Andries Jacob Berger uit 1760.

Het eerste grote internationale concert is op zaterdag 5 mei om 19.30 uur. Przemyslaw Kapitula uit Polen speelt er een bevrijdingsconcert WO II, heel passend want die dag is er ook de militaire taptoe op de Grote Markt.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier