Kunstenfestival Watou wordt traag en boeiend

02/07/15 om 11:56 - Bijgewerkt om 14:06

Kunstenfestival Watou gaat op zaterdag 4 juli van start. Het centrale thema is 'In de luwte van de tussentijd'. "Dit is een editie voor die mensen die rust in hun hoofd willen", vertelt intendant Jan Moeyaert.

Een schaars verlichte ruimte, met daarin een gecrashte wagen. Ik hoor iets, maar pas als mijn ogen de duisternis gewend zijn, zie ik de hoofdtelefoons liggen. Ik neem plaats op een bankje en luister. Een stem leest fragmenten uit De kunst van het crashen voor, de roman die de Brugse auteur Peter Verhelst schreef nadat hij in 1014 een auto-ongeval had. "In zijn boek en in deze Crash Whispers vertelt Peter Verhelst over de scheur in tijd en ruimte die ontstond tijdens de crash. Een tussentijd, die we normaal gezien enkel onbewust meemaken. Met In de luwte van de tussentijd geven we de bezoekers de kans om stil te staan bij die tijd", vertelt intendant Jan Moeyaert, die samen met zijn team van Kunst vzw en Stichting IJsberg vzw vorm gaf aan de 35ste editie van het Kunstenfestival Watou.

Het was Gwij Mandelinck die in 1980 met zijn poëziezomers in Watou begon. "Kunstenfestival Watou is de verdienste van Gwij, die het toen aandurfde om in een periode waarin dat niet evident was én op een niet evidente plaats zoals Watou met moderne kunst uit te pakken. Ondertussen zorgen Jan Moeyaert en zijn team van Kunst vzw al zeven edities lang voor een prachtige invulling. Dit kunstenfestial is een topevenement, met zowel een inhoudelijke als een economische meerwaarde", aldus de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher. Poperinge trekt jaarlijks zo'n 95.000 euro voor het festival uit. "Voor onze stad is dat een zware bijdrage, wij zijn de enige overheid die het festival zo fors steunt, maar dit is dan ook een uniek evenement.