KUNSTENFESTIVAL WATOU, kunt u mij in het Nederlands aanspreken?

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Onze hoofdredacteur schiet in een Franse colère over het Engelse taalgebruik van kunstenfestival Watou.

Nee, het heeft niets te maken met de Vlaamse feestdag. Of toch wel. We kunnen hier lopen zaniken over leeuwenvlaggen al of niet uithangen, over de zevende verbouwing van ons vaderhuis en over hoeveel ons dat alweer gaat kosten… En dat we het allemaal beter kunnen als er geen pottenkijkers van over de taalgrens zich komen moeien. Mooi. Het zou pas nieuws zijn mocht de Vlaamse feestdag anders verlopen.

Maar… eerlijk is eerlijk, we voelden ons vandaag zwaar op de taalgevoelige tenen getrapt. En dan nog wel door een festival dat ons – meer in Mandelincks tijd dan nu – na aan het hart lag.

Wat Kunstenfestival Watou doet, is door en door dom

Het Kunstenfestival Watou. U kent het ongetwijfeld. Het dorp, in een waaihoek van het land, dat sinds mensenheugenis uitpakt met het inpakken van liefhebbers van poëzie en beeldende kunst. Ze doen dat met wervende teksten en campagnes, onder meer op Instagram. En wat blijkt? Ze doen het in het Engels. En dat begrijpen we. Ze willen een internationaal publiek naar Watou halen. Die begrijpen natuurlijk onze Vlaamse of beter, onze Nederlandse poëzie… Laat daar geen twijfel over bestaan. We vinden wel niet zo vaak Nederlandse poëziebundels in buitenlandse boekhandels, maar je moet ergens beginnen.

Nu wou ik toch, als geregeld betalend bezoeker van Watou, op zijn minst de moeite waard gevonden worden om me door de organisatoren van dit festival te laten aanspreken. In mijn eigen taal. Dat is toch het minste wat je van zo’n culturele organisator mag verwachten. Respect voor onze taal. Nee, niet dus.

En nee, we gaan er geen centenkwestie van maken. Dat de Vlaamse overheid nu toch met geld over de Douviedorpel kwam en zo. Nee, we vinden het simpelweg dom van deze instelling. Echt door en door dom. Je hoeft zelfs geen Engels te kennen om de fouten erin te ontdekken.

Nee Watou, je maakt me ‘alleenig’ met dit belachelijke gebaar… Ik vertrouw je niet langer…

KUNSTENFESTIVAL WATOU, kunt u mij in het Nederlands aanspreken?