Kunstenfestival Beaufort maakt comeback in Knokke-Heist

Redactie KW

Het kunstenfestival Beaufort#05 en Knokke-Heist hebben mekaar opnieuw gevonden. Nadat de gemeente in 2013 forfait gaf voor de vierde editie is de triënnale van hedendaagse beeldende kunst van 21 juni tot 21 september 2015 opnieuw te bewonderen in Knokke-Heist.


In 2013 leek het tot een definitieve breuk te komen tussen Knokke-Heist en de triënnale Beaufort04. Burgemeester Lippens was toen boos over het feit dat de badstad geen inspraak kreeg bij de keuze van de kunstwerken. “Knokke-Heist heeft bovendien een rijk kunstenaanbod en de gemeente telt meer kunstgalerijen dan welke andere stad of gemeente in Vlaanderen”, wist de burgervader toen.

Ondertussen zijn er duidelijk nieuwe bruggen geslagen. “Wij gaan met onze gemeente een samenwerkingsovereenkomst sluiten met het provinciebestuur West-Vlaanderen, met concrete afspraken omtrent organisatie en communicatie over Beaufort#05 “, aldus burgemeester Lippens.

“Het is vandaag de helft goedkoper”

Wat de gemeente Knokke-Heist en het kunstevenement aan zee opnieuw samen brengt is duidelijk. “Wij hadden bij de vorige edities geen enkele inspraak over de beelden die we kregen en we werden toen niet goed behandeld. Bovendien was het project toen te duur. Vandaag is het de helft goedkoper. Beaufort#05 kost de gemeente Knokke-Heist straks 40.000 euro. Daarnaast reken ik er op dat er kunstwerken van een goed niveau in Knokke-Heist geplaatst worden. Al is het woord ‘niveau’ een rekbaar begrip.”

Monumentale installaties en intrigrerende werken in een uniek kustdecor, dat is waar Beaufort voor staat. Het kunstevenement aan zee biedt een waaier aan prachtige kunstwerken aan. In Knokke-Heist zullen straks Het Zwin en de Zeedijk dienst doen als decor. Beaufort#05 staat in het teken van de Great War 1914-1918 en heeft plaats van 21 juni tot 21 september 2015.

DM