Kunstenaar Honoré d’O heeft voorliefde voor piepschuim: “Pure antimaterie!”

Redactie KW

Met Holy Molecule blikt Honoré d’O in het Oostendse Mu.ZEE terug op zijn sinds de jaren 80 opgebouwde oeuvre.

Hij onderzoekt het leven met beelden opgebouwd uit piepschuim, pvc, watten en plastic die zijn nooit eindigende gedachtestroom vorm geven.

Treed binnen in de wondere wereld van Honoré d’O. De eerste verdieping van Mu.ZEE herschiep de kunstenaar in ruimtes die zelf ook deel uitmaken van zijn scheppingen. Hier creëerde hij een vrijplaats voor het denken, een plek waar kunst en documenten versmelten met woorden, begrippen, gedachten en zinnen. “Ik beschouw kunst als een manier om na te denken over het leven”, zegt Honoré d’O, de in 1961 als Raf Vanommeslaeghe in Oudenaarde geboren kunstenaar. “Ik hou ervan om een stap achteruit te zetten, stil te staan, mijn ogen te openen en me te verwonderen over hoe het leven in elkaar zit.”

Naast zijn installaties werkt de kunstenaar vooral met polystyreen. “Piepschuim is puur, wit, licht, industrieel, anoniem en goedkoop. Het bezit eigenschappen die in feite niet artistiek zijn. Bovendien heeft het thermische, hygiënische, mechanische, akoestische, chemische en elektrische mogelijkheden. Voor mij is het pure antimaterie en daarom voor mij uiterst geschikt om de geest, de geestelijkheid en de geestigheid uit te drukken.”

(ML)

>> Holy Molecule loopt tot 4 september e.k. in Mu.ZEE, Romestraat 11 Oostende. Iedere dag van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.