Kunstbrug van Arne Quinze feestelijk ingehuldigd in De Schorre in Boom

Redactie KW

Kunstenaar Arne Quinze ontwierp de brug op vraag van de organisatoren van het dancefestival Tomorrowland, dat afgelopen zomer zijn tiende verjaardag vierde.

Aan het project hangt een prijskaartje van zo’n 4,6 miljoen euro.


De kunstinstallatie bestaat uit een 573 meter lange brug, waarin honderd designs van internationaal bekende artiesten onder wie Steve Aoki en Hans Zimmer zijn gelaserd, alsook 210.000 positieve boodschappen van mensen uit ruim tachtig verschillende landen.

10 huwelijksaanzoeken

De bezoekers van de verjaardagseditie van Tomorrowland mochten de brug in juli al verkennen, al was die toen nog niet volledig klaar. “Er bleken toen ook heel wat huwelijksaanzoeken in de brug verstopt te zijn, want tien koppels hebben zich verloofd”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

Arne Quinze voelde zich aangesproken door de sfeer van internationale verbroedering die het festival uitstraalt. “De brug zal nationaliteiten en soorten mensen verenigen om te tonen dat iedereen gelijk is. Die brug leidt naar de vrijheid, ons grootste goed”, zegt de kunstenaar.

Die vrijheid wordt gesymboliseerd door het 25 meter hoge beeld, dat centraal op de brug staat en waarvoor Quinze zich liet inspireren door de Nike van Samotrachè, een beeld uit de klassieke oudheid dat de overwinning van de vrijheid voorstelt.

Afgelopen week werd de laatste hand aan de installatie gelegd. De kunstenaar opende de brug zondag samen met gedeputeerde Bruno Peeters en minister van Toerisme Ben Weyts onder het oog van een duizendtal bezoekers. De brug blijft nu permanent in De Schorre staan en vormt naast een kunstwerk ook een nieuw wandel- en fietspad langs de vijvers doorheen het domein.

(BELGA)