Kunstacademie palmt site Strobbe in Izegem helemaal in

De Kunstfabriek neemt haar intrek in de site Strobbe. V.l.n.r. Schepen Kurt Himpe, Wim Belaen, Dieter Vandekerckhove, Bart Cafmeyer en Dirk Boehme. (Foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

De Izegemse Kunstacademie zal tijdens het laatste weekend van februari zijn intrek nemen in de site Strobbe. Tijdens de Artiestenfabriek zal ook de nieuwe naam van de academie bekend gemaakt worden.

De Artiestenfabriek moet een groots kunstproject worden, waarbij allerhande disciplines hand in hand gaan. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari trekt de Kunstacademie alle registers open, met op vrijdag vanaf 19 uur een academische zitting met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zij zullen de eer hebben om de nieuwe naam te onthullen.

Na de academische zitting zal het publiek in drie groepen kunnen genieten van een origineel concert rond muziek uit het interbellum, meteen ook het centrale thema van de Artiestenfabriek. Om de twintig minuten verplaatsen de kijkers zich naar een andere zaal om de drie performances mee te maken.

Machines opgestart

Daags nadien schakelt de Artiestenfabriek nog een versnelling hoger. “Van 13.30 tot 18 uur worden alle machines weer opgestart en laten we het publiek gratis vrij wandelen in alle zalen, kamers en stapelplaatsen. Liefst 250 kinderen zingen De zeer kleine speeldoos, een compositie van de Gentse Paul Bruyland, gebaseerd op de gedichten van Paul Van Ostaijen.”

“Verder hebben de leerlingen en leerkrachten zich gebaseerd op de kunst uit het interbellum en geven er een eigen interpretatie aan. Maar we kijken ook naar wat er in die periode van grote kunst allemaal werd voortgebracht : dat gaat van stilstaande beelden tot stomme film, van schoenlapperssprookjes tot action painting en van grote literaire figuren tot moppen uit De Druivelaar.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier