Kunst moet de lichtmeridiaan extra in de kijker zetten

De lichtmeridiaan extra in de kijker zetten met kunst, dat is de bedoeling. (Foto Jos)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De lichtmeridiaan komt Europa binnen via Blankenberge en verlaat het vasteland via Palamos. Onderweg zijn er tal van steden die verwijzen naar licht, vandaar ook de naam. Nu wil men de lichtmeridiaan extra in de kijker zetten met allemaal kunst langs deze lijn die de noordpool met de zuidpool verbindt.

De lichtmeridiaan is de loodrechte lijn die van de noordpool naar de zuidpool loopt. De lijn komt Europa binnen via Blankenberge en verlaat het continent via Palamos. Langs de lijn vinden we al het lichtmuseum Muze’um L, het privaat museum voor licht, landschap en lengtegraad door de familie Callebert, terug te vinden in de Bergstraat in Rumbeke.

Nu is het de bedoeling om die lijn extra in de kijker te plaatsen met in situ kunst in alle disciplines. “Dan hebben we het over hedendaagse kunst, passend in de omgeving”, vertelt Fernand Callebert. “Kunst ook in de breedste zin van het woord. Daarom gaan we nu op zoek naar creatievelingen, al dan niet professioneel, om iets te maken. Kandidaten mogen zich aanmelden tot 21 oktober en daarna gaan we kijken wat er mogelijk is. Bedoeling is dat de eerste kunstwerken op 21 december al te zien zijn ergens langs de lijn. Als Muze’um L verzamelen wij alle ideeën.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier