Krijgt na De Wever straks ook burgemeester Q de hele publieke opinie over zich heen?

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

In de tweede aflevering van ‘Lookalikes’ gaat Piet De Praitere maandagavond langs bij vuilnisman Geoffry Neirinck, al is dat éigenlijk gewoon de burgemeester van Kortrijk.

Zo met lof overladen als hij werd voor zijn rol van Claude Delvoye in ‘Bevergem’, zo hard moest Piet De Praitere het vorige week maandag op de sociale media ontgelden na de pilootaflevering van zijn geesteskind ‘Lookalikes’, dat hij ook zelf presenteert. Daarin gaat hij op bezoek bij lookalikes van Bekende Vlamingen, al zijn het eigenlijk die Bekende Vlamingen zelf die zich gewillig laten transformeren tot een nobele man/vrouw uit de straat ‘die erg op een BV lijkt en dat niet altijd even plezant vindt’.

Met zo’n concept moet je op twee vlakken geluk hebben: de BV in kwestie mag er geen van het elvendertigste knoopsgat zijn én beschikt daarbij liefst ook nog over enig acteertalent. Misschien moesten de makers daarbij de lat iets te laag leggen om toch maar hoog genoeg te kunnen inzetten op het vlak van BV-score. Als je Bart De Wever voor je kar kunt spannen, mag je zijn ongetwijfeld drukke agenda niet al te zeer hypothekeren of hem een week laten uittrekken voor 128 takes van dezelfde scène. Het feit dát je de machtigste politicus van het land überhaupt bereid vindt om hier in mee te gaan, beschouw je dan al als een overwinning op zich. Zeker als hij zich nog zonder verpinken een ziekenkasbrilletje en dringend bijgetrimde sideburns laat aanmeten. Al weten we intussen wel allemaal al langer dat BDW soms wel in is voor een geintje.

Krijgt na De Wever straks ook burgemeester Q de hele publieke opinie over zich heen?

Niet iedereen kon zijn doortocht even smaken. Twitter trok nog eens de goed geoliede lade der verontwaardiging open en vond daarin gretig munitie en in net voldoende karaktertekens verpakte sarcastische oneliners om een avondje de lusten mee te botvieren. Wij dachten op dat moment: gooi het kind niet met het badwater weg. Dit is misschien niet de onschuldige middle of the road humor van De Kampioenen of Geert Hoste, en mogelijk was ‘Lookalikes’ om te beginnen meer gediend geweest met een rol in de luwte, met uitzicht op een cultstatus na verloop van tijd. Een kans om te groeien, kortom.

Maandagavond passeert er opnieuw een politicus de revue. De enige burgervader van het land die zijn familienaam al eens tot één letter laat afkorten, niet verlegen zit om hier en daar in spelprogramma’s op televisie op te draven en vorige vrijdag in het centrum van Kortrijk – we kid you not – het pleit verloor op het West-Vlaams kampioenschap ‘ringelen’ – een hype dankzij Bevergem. Toegegeven: het feit dat hij daar de duimen moest leggen voor Stefaan De Clerck vonden we zo mogelijk nog opvallender. Niet verwacht dat die politicus daarvoor zijn nek zou durven uitsteken.

Twee vooraanstaande politici met een 'ringel' rond hun nek: zou het ooit al eerder voorgedaan zijn?
Twee vooraanstaande politici met een ‘ringel’ rond hun nek: zou het ooit al eerder voorgedaan zijn?© ICK

Van Quickenborne kruipt in de gedaante van Geoffry Neirinck, een introverte en niet al te snuggere vuilnisman, en die is niet bijster gelukkig met het feit dat hij zo treffend op de burgemeester van Kortrijk lijkt. Of die trouwens niet voor de venten is, rijst de vraag tijdens een gesprek met zijn moeder in een heerlijk aftandse ‘achterkeuken’. En dat hij toch niet zoals ‘den Quick is’: Geoffry léégt de zakken, terwijl Van Quickenborne ze net vult. Q gaat vol overtuiging mee in die zelfrelativerende toon en dat is wellicht maar goed ook: voor je het weet word je verweten dat je de draak steekt ‘met de mannen van de vuilkar’. Het zou onterecht zijn, want de in het filmpje opgevoerde collega’s van Geoffry worden wel degelijk met manieren neergezet. Benieuwd of Twitter dat vanavond ook zal inzien, of dat de tegenstanders vooral een oogje dichtknijpen om met het andere scherper te kunnen mikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier