Kries Wyffels uit Hooglede is enthousiast lid van leeskring Tijl Uilenspiegel

Kries Wyffels verdiept zich graag in boeken. © (Foto JT)
Redactie KW

Kries Wyffels las vroeger bergen vakliteratuur, maar heeft dankzij leeskring Tijl Uilenspiegel van het Willemsfonds nu ook een passie voor romans ontdekt. Om de drie maanden komt de groep bijeen om een vooraf gekozen boek te bespreken. “Een goed boek is een boek waarin je meegesleurd wordt”, zegt Kries.

Kries Wyffels (69) gaf les in de lagere school in Beveren. In 1985 werd ze er directeur tot ze in 2014 met pensioen ging. Naast haar lidmaatschap van de leeskring is ze ook nog voorzitter van seniorenclub ‘t Hoge. “Ik las vroeger al veel, maar dat was toen vooral studiemateriaal dat te maken had met mijn job als directeur”, vertelt Kries Wyffels. “Tijd om romans te lezen had ik toen eigenlijk niet. Toen ik op pensioen moést, kwam er uiteraard wel wat tijd vrij. Eigenlijk vond ik het wel spijtig, want ik heb mijn job altijd heel erg graag gedaan! In september 2016 werd de leeskring Tijl Uilenspiegel opgericht en ik besloot om eens langs te gaan.”

“Het gebeurt dat ik een boek zelfs twee keer lees…”

“Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een vast groepje van acht à tien lezers. Het is een gezellige, leuke groep, waarin iedereen zijn zegje mag doen. Frederik Sap speelt voor moderator”, verduidelijkt Kries. “Iedereen laat iedereen uitspreken en dat zorgt soms voor een leuke aanvulling of vernieuwende ideeën. Het is ook fijn dat je het niet met elkaar eens moét zijn en dat je je eigen mening kan uiten. Want iedereen heeft zijn eigen waarheid…”

Tegenvaller

De leeskring kiest alleen voor Nederlandstalige auteurs. Het voorstel voor het volgende boek komt altijd vanuit de groep zelf. “We zijn destijds gestart met Het Smelt van Lize Spit, maar dat vond ik persoonlijk toch wel een beetje een tegenvaller”, bekent Kries. “Andere namen die intussen de revue gepasseerd zijn, zijn onder anderen Hagar Peeters, Herman Koch, Stefan Hertmans en Connie Palmen.”

“Ik hecht veel belang aan de schrijvers. Het gebeurt dat ik het boek zelfs twee keer lees… Heel vaak ga ik dan ook nog een aantal andere werken van diezelfde schrijver lezen om zo de stijl en de auteur beter te leren kennen. Zo heb ik van Connie Palmen wel vijf boeken gelezen. Wanneer ik aan een boek begonnen ben, zal ik het uitlezen, ook als het slecht is… Wat een boek goed maakt? Een goed boek is een boek dat vlot leest, een boek waarin de karakters van de personages ontwikkeld worden en waarin je meegesleurd wordt. Je wil dan blijven doorlezen en uiteindelijk vind je het spijtig wanneer het uit is. Verder vind ik het ook leuk om op zoek te gaan naar de uitleg van de titel. Waarom heeft de schrijver precies voor die titel gekozen? Maar het is al gebeurd dat ik dat in het boek nergens teruggevonden heb”, glimlacht Kries.

Heilige Rita

Momenteel buigt de leeskring zich over ‘De Heilige Rita’ van Tommy Wieringa. Dat boek wordt in maart besproken. De bespreking gebeurt altijd op zondag om 10 uur in de bibliotheek. “Ik vind het fantastisch dat de openingsuren van de bibliotheek aangepast zijn”, aldus Kries. “Vroeger was de bib slechts enkele uren in de week open. Nu kan je er dagelijks binnen springen. Ik ga er ook wel eens heen met mijn kleinkinderen. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg vertrouwd raken met boeken. Dankzij de leeskring heb ik gemerkt dat véél mensen aangesloten zijn bij een of andere leeskring. Het volgende boek staat nog niet vast, maar alles is mogelijk… Zelfs een boek van Herman Brusselmans moet kunnen, maar wellicht zal dat niet echt mijn genre zijn”, lacht Kries.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier