Kowlier opent seizoen in Schouwburg Kortrijk met hiphop én met volledig orkest

Redactie KW

Flip Kowlier was dit weekend curator van dienst voor de opening van het cultureel seizoen van Schouwburg Kortrijk.


Kowlier koos voor een feestelijke aftrap met onder meer de voorstelling ‘Meneer Porselein’ van Studio Orka voor de allerkleinsten, een dansvoorstelling van graffiti-artiest Vincent ‘Bonom’ Glowinski, een gezellig meetingpoint op het Schouwburgplein en een expo van de jonge illustratrice Suzan Thooft. Op zaterdagavond maakten hij en zijn muzikanten een live-band met 10 West-Vlaamse hiphopgroepen.

West-Vlaanderen bust

‘Mak mo dat bust!’: elke fan van West-Vlaamse hiphop kent het zinnetje uit één van de grootste hits van ‘t Hof van Commerce, de voortrekkers van de West-Vlaamse taal. Momenteel is er in West-Vlaanderen een hele scene met jonge artiesten die aan de slag gaan met beats en streekdialect. Voor één avond nam Flip een tiental van hen onder zijn hoede om samen met een liveband aan de slag te gaan voor het concert ‘West-Vlaanderen Bust’. Onder meer Buysse, Brihang, Baadasssss, No Exp, JtotheC, Cfour en Jeffrey Jefferson speelden de pannen van het dak in een nokvol Arenatheater.

Commentaar zoals ‘Epic, zalig concert’ en ‘Super, meer van dat’ viel bij menig toeschouwer te noteren. Jammer genoeg startte het concert meer dan een uur later omdat er problemen waren met de tickets.

Cirque in een orkestraal jasje

Hoogtepunt van het weekend werd de voorstelling van zijn succesplaat ‘Cirque. De avonturen van W.M. Warlop’ in een eenmalige live-uitvoering van de 40-koppige Casco Philharmonie onder leiding van Andrew Powell, bekend van zijn samenwerking met onder meer David Gilmour, Chris Rea, Kate Bush en John Miles. De inspiratiebron van dit conceptalbum was een bezoek aan het circus. Het werd een meesterwerk waarvoor hij samen met Wouter Van Belle naar Londen trok om er verschillende arrangementen te laten inspelen door het London Chamber Orchestra. Een zo goed als uitverkochte theatertournee en een druk bezette festivalzomer volgden. Het concert lokte honderden toeschouwers. Flip Kwolier was zenuwachtig maar ontroerde de zaal keer op keer.

Drones bleven aan de grond

En om het openingsweekend nog meer kleur te geven wilde Flip in het Begijnhofpark een demonstratie met drones geven. Dit lukte niet omdat de nodige vergunningen van het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart ontbraken. Flip hield het dan maar bij een demonstratie aan de grond.

(Peter Van Herzeele – Foto JVGK)