'Kotmadam' Katrien Devos is nu jonkvrouw van 't Manneke uit de Mane

30/04/17 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:15

"Katrien, Katrien, Katrien, je zorgen zyn nu van de bane, want je wordt nu jonkvrouw van 't Manneke uut de Mane": zo zong Bart Herman zondag in Oostende ter ere van actrice Katrien Devos, bij het grote publiek bekend als De Kotmadam. Dat gebeurde op de lentezitting van de ridderorde van 't Manneke uit de Mane.

'Kotmadam' Katrien Devos is nu jonkvrouw van 't Manneke uit de Mane

'Het hoogfeest van de gezonde West-Vlaamse humor': zo wordt de halfjaarlijkse bijeenkomst van 't Manneke uit de Mane ook genoemd. Daarbij worden telkens enkele West-Vlamingen als ridder of jonkvrouw in de orde opgenomen. Dat wordt dan de 'hoogst bereikbare onderscheiding op aarde' genoemd. Voorwaarde is dat men zich in zijn domein erg verdienstelijk heeft gemaakt en/of West-Vlaanderen uitstraling heeft gegeven.

Deze keer kwamen ze wel uit drie heel verschillende sectoren. Luc Glorieux (Busworld) trad als peter op voor bedrijfsleider Frans Hoorelbeke, wonend in Oostende en afkomstig uit Elverdinge. Hij schopte het niet alleen tot topman van Daikin Europe maar stootte ook als enige Europeaan door tot lid van de raad van bestuur van Daikin in Japan.

Henk Laridon, directeur in het Grootseminarie in Brugge, introduceerde pater Nikolaas Devynck, monnik van de bekende abdij van Zevenkerken, maar in een vorig leven onderstationschef in Oostende, motorrijder en lid van het BOIC van de provincie West-Vlaanderen. Hij heeft ook vele publicaties op zijn naam als volks- en heemkundige.

'Kotmadam' Katrien Devos is nu jonkvrouw van 't Manneke uit de Mane

En dan was er natuurlijk Katrien Devos met zanger Bart Herman als peter. De naar het Gentse 'weggespoelde' West-Vlaamse vertelde honderduit over haar West-Vlaamse kinderjaren en hoe ze het acteertalent ontegensprekelijk erfde van haar Ichtegemse bompa Tuur Verhelle, een soort Tijl Uilenspiegelfiguur die haar in die richting stimuleerde. Onder andere met een liedje dat ze destijds als achtjarige zong, bewees ze ook dat ze het West-Vlaamse dialect nog niet verleerd heeft...

(NOM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!