Kortrijkse Duivelstoel te koop in ‘Stukken van Mensen’

Davy Depaepe en Anouk Baert met hun 'Duivelstoel'. © VIER
Redactie KW

Davy Depaepe (36) en Anouk Baert (24) uit Kortrijk verkopen dinsdagavond hun ‘duivelstoel’ in de reality-reeks ‘Stukken van Mensen’ op Vier. De uitbaters van designwinkel WAUW trokken naar de studio’s van Vier om er hun exclusief stuk voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. “Hopelijk krijgen we meer dan dat we denken en kiezen we de juiste kamer”, zegt Davy. “Het blijf al bij al een gok!”

De duivelstoel is in de jaren vijftig handgemaakt. De verkopers vermoeden dat de stoel voor een toneelstuk werd vervaardigd. Het is geen designstuk maar een rariteit. Het ludieke aan de stoel zijn de armleuningen en de ogen van de duivel. “Als men de ene armleuning op en neer beweegt dan gaan de ogen van links naar rechts. Met de andere armleuning gaan de ogen op en neer. Het is een vernuftig systeem. Het moet enorm veel werk zijn geweest om dit te vervaardigen“, zegt Davy “Graag zou ik de ware toedracht en afkomst weten van dit uniek stuk en wie de ontwerper is.”

Davy is schilder en gepassioneerd door binnenhuisinrichting en interieurconcepten. Onmiddellijk na haar studies, eind 2014, hielp Anouk Baert met Davy aan de realisatie van de eerste WAUW-winkel. Haar vader, Ignace Baert (67), had in 1973 een wereldhit met ‘More Than Sympathy’. “Mijn pa schreef ook het lied Baby Baby waarmee Nicole en Hugo de Belgische kleuren verdedigden op het Eurosongfestival in Luxemburg in 1973. Ook gaf mij pa tot zijn pensioen les aan de showbizzschool in Oostende. Zo gaf hij zangles aan Laura Lynn en aan De Romeo’s. Af en toe staat hij nog eens op het podium”, zegt Anouk trots.

Nieuwe antiquairs

Na de opstart in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk, verhuisde de winkel op 1 oktober 2017 naar een groter pand iets verder in de straat. Het ideale moment voor Davy en Anouk om hun koers te wijzigen. Ze spitsen zich nu op zeldzame eyecatchers, speciale objecten en echte designklassiekers toe. “We zijn de nieuwe antiquairs van Kortrijk. We verkopen geleefde objecten met een verhaal. Onze klanten kopen producten die hun waarde behouden“, omschrijft Davy het.

Het unieke stuk duikt vanavond op in 'Stukken van Mensen' op VIER.
Het unieke stuk duikt vanavond op in ‘Stukken van Mensen’ op VIER.© VIER

Anouk en Davy kopen en verkopen internationaal. “We staan bekend voor onze goede prijzen. Als we een exclusief stuk kopen, zeggen we eerlijk voor hoeveel wij die gaan etaleren. Zo voelt niemand zich bedrogen of erin geluisd. We werken liever met een kleinere winstmarge dan te moeten wachten om een stuk duur te verkopen. We zijn een zaak in beweging. In de winkel staan wekelijks nieuwe eyecatchers”, zegt Anouk.

Met het programma ‘Stukken van Mensen’ komen we met een unicum naar buiten. “Hopelijk vinden hierdoor meer mensen de weg naar onze winkel. Momenteel bevinden we ons tussen leegstaande panden en dat lokt niemand“, oppert Davy. “Parkeren is hier een probleem. Ik ben echt voor een verkeersluwe stad maar ik betreur dat mijn klanten nergens in de nabije omgeving van onze winkel langer dan 30 minuten kunnen parkeren.”

(MVM)

‘Stukken van Mensen”, vanavond om 21.35 uur op Vier.