Kortrijkse boezemvrienden combineren hiphop met akoestische piano in Belgium’s Got Talent

In de eerste aflevering op vrijdag 23 februari treden Karim en Victor voor het voetlicht. © Belgium's Got Talent
Redactie KW

Karim Kediambiko en Victor Meuleman, twee jonge Kortrijkzanen van 22 jaar, zijn tijdens de starteditie van Belgium’s Got Talent op vrijdag 23 februari te zien op VTM met een act, waar Victor zingt en piano speelt terwijl Karim rapt. Benieuwd wat de jury en het publiek ervan zullen vinden!

De twee jongeren leerden elkaar op de eerste dag van het eerste middelbaar kennen in de toenmalige Pleinschool Groeningekant . “Ik was verhuisd uit Wervik en kende niemand”, vertelt Karim. Victor, die van basisschool Pius X kwam, stond tijdens een kennismakingsspel op de speelplaats naast Karim. “We zaten in dezelfde klas en het klikte tussen ons.” Van samen muziek maken was er toen nog geen sprake.

Toen hij jonger was, is Karim uit zichzelf beginnen rappen. “Een paar jaar geleden begon dit wat ernstiger en deed ik background vocals voor Victor die piano speelt en zingt.” Victor moest in het vijfde en zesde leerjaar naar de muziekschool. “Dan ben ik ermee gestopt, en dat vind ik nu wel ergens jammer”, zegt hij. Tot nu toe volgde Victor hij wel geen echte zanglessen. “In piano had ik van jongsaf aan al interesse. Mijn vader speelde wel. Ik zat vaak bij hem en probeerde de muziek na te spelen. Ik zal die muzikale aanleg wel van hem hebben.”

Niet commercieel

In eerste instantie was er bij Karim en Victor nog niet veel sprake van muziek tijdens hun vriendschap. “Op school maakten we plezier, en op een bepaalde manier is muziek erin verweefd geraakt. We waren 17 of 18 jaar toen we beslisten om samen te zitten en ons ding te doen. We probeerden onze talenten te combineren en we zouden wel zien wat eruit kwam.”

Dat is ook de reden waarom Karim een jaar geleden aan Victor voorstelde om deel te nemen aan Belgium’s Got Talent bij VTM. Het duo brengt er een combinatie van moderne hiphop en klassieke piano met enkele jazz-invloeden. “Wij vinden het alvast ‘top’ klinken, maar willen ook weten wat de andere mensen ervan vinden“, luidt het. “We weten dat we hiermee niet de commerciële toer opgaan, want iedereen kent standaard hiphop en iedereen kent klassieke muziek, maar het gebeurt niet veel dat akoestische piano en zang gecombineerd wordt met rap. We proberen onze gevoelens samen te gieten in een nummer en daarmee naar buiten te komen.”

Muziek als rode draad

Voor zowel Karim als Victor is muziek de rode draad in hun leven. Karim zit ondertussen in zijn laatste jaar voedings- en dieetkunde aan Vives Brugge. “Op het einde van het jaar moet ik afgestudeerd zijn en zal ik werk zoeken.” Karim speelt ook nog basket bij Kortrijk Sport. Victor is momenteel bezig met zijn eerste stappen te zetten naar de zesde generatie van het familiebedrijf ‘Meuleman’ in schilder- en decoratiewerken en totaalafwerking.

Hij ruilde de Kortrijkse Pleinschool in het vijfde middelbaar in voor het College in Melle en ging daarna nog drie jaar studeren in Gent. Hij volgde handelswetenschappen en internationaal ondernemen. Gedurende zijn jeugd voetbalde Victor bij KV Kortrijk. De laatste drie jaar deed hij dit in Moorsele en dan speelde hij ook nog drie jaar rugby, waarvan het laatste jaar in Rollegem. Zijn grootste hobby naast muziek was KSA Pius X. “Ik ben er na vijf jaar leiding gestopt, maar we zien elkaar nog elke week.” Op muzikaal gebied is Victor met Belgium’s Got Talent niet aan zijn proefstuk toe. Hij eindigde vier jaar geleden bij de laatste acht op de zoektocht naar de beste Singer-song writer van Vlaanderen op Vier.

(Els Deleu)