Kortrijk vernieuwt muziekcentrum op Conservatoriumplein

Een ontwerp van het vernieuwde muziekcentrum © GF
Redactie KW

Het gebouw op het Conservatoriumplein met zowel muziekcentrum Track, het Conservatorium en de Concertstudio ondergaat een grondige metamorfose. Er wordt ook gezocht naar een nieuwe naam.

Het gebouw op het Conservatoriumplein staat bij het grote publiek vooral bekend als de voormalige stek van Radio 2, maar vandaag vinden drie grote Kortrijkse cultuurinstellingen onderdak in het gebouw: het Conservatorium, Muziekcentrum Track en de Concertstudio. Drie entiteiten die op geen enkele manier met elkaar in verbinding staan, en daar wil de stad Kortrijk iets aan doen.

“Er zijn nu drie ingangen voor één gebouw en dat zorgt zowel bij de bezoekers als bij de artiesten voor verwarring”, zegt directeur Lieselotte Deforce. “Het is de bedoeling om de huidige gebouwen beter met elkaar te verbinden met één centraal onthaal voor alle bezoekers. Het Muziekcafé Track blijft bestaan als meeting point maar wordt elders in het gebouw geïntegreerd.”

Er wordt ook werk gemaakt van een betere inhoudelijke samenhang. “We willen de grenzen tussen de drie ‘blokken’ doen vervagen waardoor we de gebruikers en bezoekers het volledige scala van de mogelijkheden kunnen bieden. Dit centrum is écht uniek want je maakt er enerzijds kennis met alle muziekgenres en anderzijds brengt het muziek in al zijn aspecten: onderwijs, opleiding, productie… . Het einddoel is een geïntegreerd centrum voor muzieonderwijs, -ondersteuning en beleving.”

Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is de vernieuwing nodig om het centrum nog meer te laten groeien. “Het muziekcentrum heeft de potentie om uit te groeien tot dé centrale plaats in de stad waar muzikanten, muziekliefhebbers, studenten en creatieve geesten zich verenigen. Daarom zijn we bereid om deze grote investering te doen.”

De kostprijs voor de vernieuwing wordt geraamd op 4 miljoen euro. De werkzaamheden starten begin 2016. Als alles volgens schema verloopt, opent het nieuwe centrum tegen de zomer van 2017.

(NVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier