Kortrijk krijgt jaarlijks 730.000 euro voor Westflandrica-bibliotheek

De Erfgoedbibliotheek verhuist naar de gebouwen van het regionale depot aan de Groothandelsmarkt in Heule. © NOM
Redactie KW

Dat de provinciale Erfgoedbibliotheek Westflandrica van Brugge naar Kortrijk-Heule zou verhuizen, was al langer bekend. Ondanks het protest van vele Bruggelingen bevestigde minister Gatz formeel dat de Vlaamse overheid jaarlijks zo’n 730.000 euro vrijmaakt voor de bibliotheek. Westflandrica moet in 2019 de deuren openen.

De bibliotheek zal worden ondergebracht in de gebouwen van het regionale erfgoeddepot waarvan de bouwwerken onlangs begonnen zijn op de terreinen van de Groothandelsmarkt aan de Vierlinden in Heule. Met die bouw is een bedrag van 4,5 miljoen euro gemoeid. De collecties zullen er in professionele omstandigheden worden bewaard. Het jaarlijks bedrag van 730.000 euro zal worden besteed aan het personeel en de werking van zowel het regionaal erfgoeddepot als aan de erfgoedbibliotheek Westflandrica.

Streuvels terug naar geboortedorp

De collectie, opgericht in 1965, omvat meer dan twee kilometer West-Vlaams archiefmateriaal, met onder meer 25.000 boeken en andere publicaties, belangrijke oorlogsdocumenten en beeldmateriaal over de provincie West-Vlaanderen. Daarbij ook de foto- en boekenverzameling van Stijn Streuvels en die komt dus binnenkort naar Streuvels’ geboortedorp.

De verhuizing komt deels door de overdracht van bevoegdheden van de provincie naar Vlaanderen, waardoor de provincie genoodzaakt was zijn bibliotheek in het Tolhuis in Brugge te sluiten. Ze verhuisde dan in oktober vorig jaar naar de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. Maar het was niet Brugge maar Kortrijk dat interess toonde om de collectie over te nemen en te beheren, en daar zijn de Brugse erfgoedverenigingen allesbehalve gelukkig mee.

(NOM)