Kortrijk Congé verdwijnt, nieuw project Driven vervangt

Kortrijk Congé langs de Leieboorden in 2015. (Foto Davy De Pauw)
Redactie KW

Het nieuwe project ‘Driven’ wordt de vervanger van Kortrijk Congé. Projectleider Pierre Muylle licht een tipje van de sluier van het ambitieuze project, een organisatie van het Kortrijks Kunstenoverleg en mee gefinancierd door de stad, dat in 2018 voor het eerst naar buiten moet treden.

De organisatoren van het verrassende en jaarlijks wisselende festival Kortrijk Congé lieten begin 2016 weten dat er geen 11de editie zou komen. Intussen is geweten dat 2017 een sabbatjaar wordt. De voorbereidingen voor het nieuwe project Driven in 2018 zijn in volle gang.

Brainstormen

Pierre Muylle is projectleider van Driven.
Pierre Muylle is projectleider van Driven.© JVGK

Projectleider is zelfstandig curator Pierre Muylle (42). Hij was directeur van een museum in Luik met projecten rond mensen met een beperking en werkte mee in SMAK rond kunst in de publieke ruimte. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Wit. h, een sociaal-artistieke werkplek voor personen met een verstandelijke beperking. “In Kortrijk zijn er allerlei verenigingen, groepen en mensen die elk binnen hun vak bezig zijn met theater, film, installaties, dans, muziek, woordkunst… Het bleek moeilijk te zijn om samen iets te doen.

Wij zijn via Kunstenoverleg Kortrijk gaan brainstormen met de kunstorganisaties en cultuurhuizen in Kortrijk om te kijken wat wel mogelijk was”, legt Pierre uit. “Elkeen heeft als programmator of cultuurfunctionaris een bepaalde manier van denken en een repertoire samen te stellen. Daarom werd gekozen om nog een stap verder te gaan en samen te werken met externen, mensen die geen artistieke functie hebben.”

Vestingen

Dat resulteerde in frisse en originele insteken. “Veel mensen hebben vaak verrassende ideeën die ze anders aan niemand kwijt kunnen”, vervolgt Pierre Muylle. “Het is bijzonder leuk dat een technicus die je enkel kent van lampen en spots ophangen, plots ‘uit zijn kot‘ komt met mooie ideetjes. Zo stelde Dirk van Musea voor iets te doen rond de oude vestingen van Kortrijk. Dat idee is geëvolueerd naar ‘iets’ met verhalen rond die vestingen.

Hannah van Kunstencentrum Buda ziet iets in een taalcafé waar anderstaligen die in Kortrijk wonen af en toe samen komen om in het Nederlands te praten. Jan van KTA Drie Hofsteden wil dan weer iets doen rond de appartementsblokken in de buurt van de school. Die blokken worden verbouwd en dat brengt een hele volksverhuizing op gang.”

Niet gestructureerd

Al die ideeën worden nu verfijnd en uitgewerkt. “De volgende stap is kunstenaars uitnodigen die daar iets mee doen”, verklapt Pierre. “Driven is geen gestructureerd festival. We vertrekken vanuit de stad en de realiteit. Het wordt niet vastgepind op een datum. Het zal meerdere keren per jaar voorkomen en zal op veel plaatsen en momenten plots een gedaante krijgen. De bedoeling is dat het project vijf jaar loopt zodat er ook op lange termijn iets kan worden uitgewerkt.

Driven is absoluut iets wat zal blijven groeien en evolueren. Het is schitterend dat Kortrijk het lef heeft dit te willen doen.” Voorlopig is er nog geen site, maar er wordt werk van gemaakt. Tegen september wordt de communicatie officieel opgestart via sociale media en de website.

(Peter Van Herzeele)